Tomaž Onič, 29. 3. 2021

Pismo SNG Maribor in Mestnemu gledališču Ptuj

Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Tomaž Onič: "Zdaj se trudim gledališko ustvarjanje spremljati na daljavo, seveda pa je to precej drugače." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.
:
:

Foto: Pixabay

Že odkar pomnim, rad zahajam v mariborsko gledališče, in to še iz časa pred veliko dvorano, ko sem tako dramske kot operne predstave opazoval čez rob rdeče plišaste ograje na galeriji. Potem sem se skozi leta s premierskim sedežem premikal po dvorani, vmes tudi na oder, kamor nas je v sklopu Božanske komedije začasno premaknil Tomaž Pandur. Srečevanja z gospema na blagajni, z ustvarjalci predstav med odmori in na Borštnikovih okroglih mizah, z igralci pa seveda v tem čudovitem gledališkem stiku dvorane in odra so tako postala stalnica, ki sem se je dodobra navadil – tako kot tudi številni drugi pisci pisem na tem portalu. Zdaj se trudim gledališko ustvarjanje spremljati na daljavo, seveda pa je to precej drugače. V želji in upanju, da nam bo kmalu ponovno omogočeno pristno gledališko sobivanje, bi rad članom in sodelavcem SNG Maribor izrazil podporo, ki bo morda vsaj malo prispevala k vzdrževanju njihovega ustvarjalnega plamena, ki ga bomo – ko minejo ti časi – skupaj ponovno razpihali.

Ker sta se moj prosti čas in delo pozneje razpela še do ptujskega gledališča, ki ravno v tem času praznuje 25-letnico ponovnega odprtja, naj dobre misli in hkrati čestitke razširim še na ptujski ansambel. In tudi na druga slovenska gledališča. In širše – ali ni tako, da je ves svet oder?

- Tomaž Onič

SNG Maribor, MGP

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Nina Cijan, 18. 3. 2021
Pismo gledališču
Nina Gradič Planko, 21. 3. 2021
Pismo Janezu Škofu
Tjaša Mohar, 29. 3. 2021
Pismo SNG Maribor
Metka Dedakovič, 22. 3. 2021
Pismo gledališču
Dragica Onič, 30. 3. 2021
Pismo SNG Maribor
Aleš Čeh, 8. 4. 2021
Pismo vaškim gledališkim skupinam
Dragica Haramija, 8. 4. 2021
Pismo umetnosti in umetnikom
Drago Meglič, 10. 4. 2021
Pismo Jerneju Šugmanu
J. J., 7. 4. 2021
Pismo Tednu slovenske drame
Tomaž Onič, 25. 3. 2011
Harold Pinter in Mutasti natakar