Dragica Haramija, 8. 4. 2021

Pismo umetnosti in umetnikom

Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Študentke slovenistike na Univerzi v Mariboru: "Gledališče nam napolni dušo, odpira nam raznolike svetove, saj od prvega hipa, ko luči naznanijo začetek predstave, pa vse do konca, držimo pesti za usode dramskih likov." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.
:
:

Foto: Pixabay

Vonj odrskih desk bledi v našem spominu, ni besed, svetlobe, zvokov. Zastori so že predolgo zaprti in mi ujeti za ekrani. Najbolj od vsega pogrešamo pristen stik igralcev in gledalcev. Gledališče nam napolni dušo, odpira nam raznolike svetove, saj od prvega hipa, ko luči naznanijo začetek predstave, pa vse do konca, držimo pesti za usode dramskih likov. Zaradi ukrepov lahko parafraziramo Prešerna: Samo to znam, samo to vem, da pred obličje gledališča ne smem. Zdaj beremo dramska dela, gledamo posnete predstave, a to ni enako. Ni stika, ni valovanja prisotnih, tistega magičnega vzdušja, ki ga skupaj naredijo prostor in ljudje. Pridite, prosimo, nazaj.

Barbara, Karin, Nina, Nina, Sara, Špela
UM FF, študentke 2. stopnje enopredmetne slovenistike pri predmetu Književnost in mediji

Koronavirus

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Peter Stanković, 30. 3. 2021
Pismo Primožu Bezjaku
Aleš Čeh, 8. 4. 2021
Pismo vaškim gledališkim skupinam
Tjaša Mohar, 29. 3. 2021
Pismo SNG Maribor
Dragica Onič, 30. 3. 2021
Pismo SNG Maribor
Drago Meglič, 10. 4. 2021
Pismo Jerneju Šugmanu
Marko Tosić, 12. 4. 2021
Pismo igralki Nataši Barbari Gračner
Vanja Novak, 13. 4. 2021
Pismo ustvarjalcem predstave Kinderland
Urša Majcen, 20. 4. 2021
To ni pravo pismo
Red. prof. dr. Dragica Haramija, 15. 11. 2012
Za gledališče in branje si je potrebno vzeti za eno muco časa …