Pismo SNG Maribor in Mestnemu gledališču Ptuj

Avtor: Tomaž Onič

Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Tomaž Onič: "Zdaj se trudim gledališko ustvarjanje spremljati na daljavo, seveda pa je to precej drugače." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.


Foto: Pixabay

Že odkar pomnim, rad zahajam v mariborsko gledališče, in to še iz časa pred veliko dvorano, ko sem tako dramske kot operne predstave opazoval čez rob rdeče plišaste ograje na galeriji. Potem sem se skozi leta s premierskim sedežem premikal po dvorani, vmes tudi na oder, kamor nas je v sklopu Božanske komedije začasno premaknil Tomaž Pandur. Srečevanja z gospema na blagajni, z ustvarjalci predstav med odmori in na Borštnikovih okroglih mizah, z igralci pa seveda v tem čudovitem gledališkem stiku dvorane in odra so tako postala stalnica, ki sem se je dodobra navadil – tako kot tudi številni drugi pisci pisem na tem portalu. Zdaj se trudim gledališko ustvarjanje spremljati na daljavo, seveda pa je to precej drugače. V želji in upanju, da nam bo kmalu ponovno omogočeno pristno gledališko sobivanje, bi rad članom in sodelavcem SNG Maribor izrazil podporo, ki bo morda vsaj malo prispevala k vzdrževanju njihovega ustvarjalnega plamena, ki ga bomo – ko minejo ti časi – skupaj ponovno razpihali.

Ker sta se moj prosti čas in delo pozneje razpela še do ptujskega gledališča, ki ravno v tem času praznuje 25-letnico ponovnega odprtja, naj dobre misli in hkrati čestitke razširim še na ptujski ansambel. In tudi na druga slovenska gledališča. In širše – ali ni tako, da je ves svet oder?

- Tomaž Onič


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pismo-sng-maribor-in-mestnemu-gledaliscu-ptuj