Drago Meglič, 10. 4. 2021

Pismo Jerneju Šugmanu

Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Drago Meglič: "Naj si angeli mislijo, kar si hočejo, naj se naslajajo nad tvojo neizmerno virtuoznostjo, ne morejo pa nam vzeti tebe, dragi Jernej, v svojih delih sam živel boš večno." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.
:
:

Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Dragi Jernej!

Zagotovo so te veseli angeli, ki jim tam gori krajšaš čas bodisi s svojimi burkaškimi bravurami bodisi z uglajenim svetovljanstvom v najimenitnejših odtenkih tragosa, sporočam pa ti, da nam je zanje tu doli, na zemlji, figo mar; tu doli pogrešamo tvoj prešerni smeh, tvoj pretresljiv katarzični obraz, tvoje tisočkrat izpremenjene levitve in preobrazbe, s katerimi si nam upodabljal Življenje samo v vseh njegovih bolestih in prelestih. Kaj mi je tega treba bilo!, da ko se sprehajam po Betajnovem, vidim tvoj obraz, Cankar pa ti pravi Kantor. Kaj mi je tega treba bilo!, da premlevam o Biti ali Ne-biti, vidim pa tebe, čeprav ti Shakespeare pravi Hamlet. In kaj mi je tega treba bilo!, da pred Župnikom upognem koleno in pobesim pogled.

Naj si angeli mislijo, kar si hočejo, naj se naslajajo nad tvojo neizmerno virtuoznostjo, ne morejo pa nam vzeti tebe, dragi Jernej, v svojih delih sam živel boš večno.

Kralj je mrtev, naj živi kralj!

- Drago Meglič

Jernej Šugman, Koronavirus

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Peter Stanković, 30. 3. 2021
Pismo Primožu Bezjaku
Aleš Čeh, 8. 4. 2021
Pismo vaškim gledališkim skupinam
Dragica Haramija, 8. 4. 2021
Pismo umetnosti in umetnikom
Dragica Onič, 30. 3. 2021
Pismo SNG Maribor
Marko Tosić, 12. 4. 2021
Pismo igralki Nataši Barbari Gračner
Vanja Novak, 13. 4. 2021
Pismo ustvarjalcem predstave Kinderland
Urša Majcen, 20. 4. 2021
To ni pravo pismo