Metka Dedakovič, 22. 3. 2021

Pismo gledališču

Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Metka Dedakovič: "Najslajši so trenutki tik pred začetkom predstave: tisto pričakovanje magičnega, ki me odmakne v popolnoma nejasen in nedoločen svet ... ki se mu bom prepustila, ki mu bom verjela." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.
:
:

Iliada / SNG Drama Ljubljana, Mestno gledališče ljubljansko, Cankarjev dom / Foto: Peter Uhan

Pričakovanje katarze

Gledališče je zame prostor za skupno doživljanje, skupno spoznanje, skupno razmišljanje neke izkušnje, neke resnice.

Nisem več tiste vrste obiskovalka gledaliških predstav, ki mora videti vsako ali vsaj čim več stvaritev. Še vedno pa grem v gledališče z enako strastjo in vzhičenostjo: da me bo nekaj očaralo, navdihnilo, preseglo. Najslajši so trenutki tik pred začetkom predstave: tisto pričakovanje magičnega, ki me odmakne v popolnoma nejasen in nedoločen svet ... ki se mu bom prepustila, ki mu bom verjela.

In ko verjamem, verjamem igralkam in igralcem, saj me, ne glede na temo, zgodbo, zvrst, prav oni na neposreden način ponesejo in povzročijo ta rahločutni pretres, ki ostane v meni za vedno – še eno spoznanje človeške duše in človeškega srca.

Čakam na to doživetje.

Ne prepiram se z virusom, a se mu ne pustim.

In tako tudi vsi delujoči odri.

Tik pred jesenskim zaprtjem dvoran za gledalce sem si ogledala nekaj uprizoritev. Počutila sem se varno, saj je bilo poskrbljeno za spoštovanje epidemioloških omejitev, kar je prisotne nedvomno družilo. A ne samo zato, občutek varnosti je prihajal še iz neke druge »realnosti«: iz pričakovanja prej omenjenega skupnega doživljanja neke davno zaznane arhetipske, skupne izkušnje, podzavestnih skupnih sanj, za katere pravijo, da so obstajale še pred nastankom jezika ... Lahko rečemo temu tudi iskanje sreče, vzhičenosti, želja po pripadnosti, zaupanje ...

Zame je to najmočnejša izkušnja, ki zapolnjuje tudi polje hrepenenja in daje občutek, da svet lahko zgradimo na novo.

Zato pogrešam gledališče in občudujem vse, ki ste mu predani.

Prepričana sem, da bo kmalu spet zaživelo »v živo«.

Metka Dedakovič, dipl. dramaturginja

Koronavirus

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Igor Žunkovič, 9. 3. 2021
Pismo igralcu
Nina Cijan, 18. 3. 2021
Pismo gledališču
Nina Gradič Planko, 21. 3. 2021
Pismo Janezu Škofu
Vid Palčnik, 17. 3. 2021
Pismo Branku Završanu
Tjaša Mohar, 29. 3. 2021
Pismo SNG Maribor
Dragica Onič, 30. 3. 2021
Pismo SNG Maribor
Aleš Čeh, 8. 4. 2021
Pismo vaškim gledališkim skupinam
J. J., 7. 4. 2021
Pismo Tednu slovenske drame
Metka Dedakovič, 13. 11. 2020
Metka Dedakovič bere sodobno slovensko dramo