Jure Rajšp, 8. 6. 2018

Jure Rajšp bere sodobno slovensko dramo

Jure Rajšp je neodvisni ustvarjalec na področju gledališča in filma, ki se navdušuje nad kulturo v polnem pomenu besede. Štafeto branja je prejel iz rok Iztoka Jereba. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Hodnik Matjaža Zupančiča.
:
:

Jure Rajšp / Foto: Anka Eržen

Zahvaljujem se kolegu, soigralcu in avtorju Iztoku Jerebu za nominacijo. K sprejetju izziva me je spodbudilo to, da vem, da imamo ogromno slovenske dramatike, ki jo premalo poznamo in bi jo lahko več brali, saj si to absolutno zasluži. Pobrskal sem po iskalniku besedil in se ustavil ob dramskem besedilu Matjaža Zupančiča z naslovom Hodnik. Besedilo je že ob izidu leta 2003 zelo dobro napovedalo, kakšna bo današnja družba in kakšen bo razvoj resničnostnih oddaj, ki so danes prava tržna niša.

Resničnostni šov je bil prvotno zamišljen kot prikaz realnega življenja skozi oči kamere, vendar tega nihče ne bi gledal. Ravno zato se je začel poigravati s tem, kaj bi ljudje RADI gledali in zakaj. Danes so tovrstne oddaje uspešne zato, ker je zabavno videti nekoga, ki mu nekaj ne gre, in se iz tega norčevati ter živeti v mehurčku. "Meni se pa to ne bi zgodilo."

Ljudje smo že na splošno naravnani k temu, da upamo, da gre sosedu slabše kot nam, in tovrstni šovi to še spodbujajo, saj so nam tekmovalci, ki jih toliko časa spremljamo v svoji dnevni sobi, praktično še bližje kot pa sosed.

Drama Hodnik se, kot že naslov pove, dogaja na hodniku oddaje »Veliki brat«, kjer si tekmovalci in tekmovalke lahko oddahnejo od kamer, mikrofonov in se pogovarjajo bolj sproščeno, z manj pritiska. Ne ukvarjajo se s tem, kaj si bodo ljudje mislili o njih, ter so resnično lahko iskreni. Drama se poigrava z dejstvom, da so posamezniki za zmago v šovu pripravljeni narediti marsikaj, da morala odpove in da kolikor več je drame, toliko višja je gledanost. Z željo po višji gledanosti producent šova stopnjuje igro, ki postaja vse bolj kruta, posamezniki pa pričnejo kazati svoje slabe plati, strah, agresijo in tudi željo po preživetju v šovu, s katerim bi dosegli zmago in tako slavo ter seveda denar, ki so si ga tako močno želeli. Predvsem pa gre za boj, borbo do konca, in ko pride do tega, se pokaže njihov "pravi jaz". Če pomislimo na današnji kapitalizem, lahko zlahka potegnemo vzporednico, saj je za uspeh ali za preživetje treba veliko borbe in ljudje prestopajo meje, da uspeh dosežejo.

Dramsko delo ponuja razmislek o sodobnem svetu in analizo človeka, ki deluje pod pritiskom, ki smo mu danes izpostavljeni vsi, zlasti zato, ker se tempo življenja stalno pospešuje. Priporočam v branje!

Štafeto branja pa predajam Roku Sandi, nominirancu za Grumovo nagrado, avtorju in režiserju, s katerim zelo rad sodelujem, ter mu želim prijetno branje.

 

Povezava: Matjaž Zupančič: Hodnik

Matjaž Zupančič, Hodnik

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana.