Jera Krečič, 5. 10. 2018

Jera Krečič bere sodobno slovensko dramo

Jera Krečič je študentka slovenistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Od vsega jo najbolj zanimata gledališče z odrske in neodrske smeri in lepota v vseh pomenih. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči nagrajeni tekst Simone Semenič sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije.
:
:

Jera Krečič / Foto: Anton Klemen

Drama govori o vojni. Ta svetovni fenomen, ki se ponavlja in ponavlja v najrazličnejših oblikah in vseh obdobjih našega bivanja, me nagovarja že od nekdaj. Zakaj se ga človeštvo tako neusmiljeno oklepa? Tema, ki napaja mnoge literarne tekste in ni nikoli izčrpana do konca. Pogum, da se je lotiš, je velik, a kdaj morda premalo selektiven. Simona Semenič ga je zbrala ravno prav in napisala dramo, ki se vojne loteva novo, sveže, aktualno, saj aktivno poseže v dramsko formo, ki nagovarja že sama po sebi.

Vprašanje o glavnem junaku drame ni enostavno in morda tudi nesmiselno. Ves čas prisotne so kuharice, ki so povezovalke, pripovedovalke in komentatorke celotnega dogajanja. Malce stereotipno, pa vendar duhovito, je njihovo 'vsevedenje' predstavljeno preko same dejavnosti, ki jo opravljajo - lupljenja krompirja. Spominjajo na klepetave branjevke na tržnici ali kmetice na deželi, ki si ob skupnih kmečkih opravilih izmenjujejo novice. Srhljivo je pomisliti, da to niso nepomembne kmečke čenče, ampak grozoviti dogodki zgodovine. Tragičnost omilijo s pripovedovanjem o vsakodnevnih stvareh, o kuhanju različnih jedi, receptih in dostavi krompirja, vendar jo hkrati tudi okrepijo, saj je kuhanje za vojake vedno prežeto z njihovimi usodami – koliko jih bo sploh še prišlo na kosilo? Morda nihče? Dajejo občutek, da so v svoji kuhinji 'zaprte' že od vekomaj, so brezčasne in vedno prisotne. Kuhajo za vojake vseh držav, vseh vojn, vseh let in stoletij. Besedilo je tako vedno korak pred nami. Govori o resničnih zgodovinskih dogodkih treh 'sofij': Sophie Magdalene Scholl (1921-1943), nemške študentke, upornice proti nacistični diktaturi; Sofije LvovnePerovskajeve (1853-1881), ruske revolucionarke in Marie-Sophie Germain (1776-1831), francoske matematičarke, fizičarke in filozofinje.

Tudi nam, občinstvu, dajo kuharice začrtano mesto v sami drami, saj nas že od začetka direktno nagovarjajo. V drami smo to, kar smo. Gledalci in opazovalci zgodovine, ki smo prišli na predstavo o sedmih kuharicah, štirih soldatih in treh sofijah. Iluzija odra in zgodbe je prekinjena, zgodovina in usode ljudi, ki se nam prikazujejo na odru so resnične, so del naše sedanjosti, nas samih in mi (p)ostajamo del njih.

Povezava: Simona Semenič, sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije

Simona Semenič, sedem kuharic štirje soldati in tri sofije

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Povezani dogodki

Katarina Nahtigal, 27. 7. 2018
Katarina Nahtigal bere sodobno slovensko dramo
Kaja Blazinšek, 3. 8. 2018
Kaja Blazinšek bere sodobno slovensko dramo
Maja Dekleva Lapajne, 17. 8. 2018
Maja Dekleva Lapajne bere sodobno slovensko dramo
Tomaž Lapajne Dekleva, 24. 8. 2018
Tomaž Lapajne Dekleva bere sodobno slovensko dramo
Jakob J. Kenda, 28. 9. 2018
Jakob J. Kenda bere sodobno slovensko dramo
Veronika Šoster, 6. 7. 2018
Veronika Šoster bere sodobno slovensko dramo
Juš Milčinski, 20. 7. 2018
Juš Milčinski bere sodobno slovensko dramo
Nika Curk, 12. 10. 2018
Nika Curk bere sodobno slovensko dramo
Alja Primožič, 19. 10. 2018
Alja Primožič bere sodobno slovensko dramo
Lenča Ambrožič, 26. 10. 2018
Lenča Ambrožič bere sodobno slovensko dramo
Rok Nagode, 26. 10. 2018
Rok Nagode bere sodobno slovensko dramo
Ana Pika Šubic, 11. 1. 2019
Ana Pika Šubic bere sodobno slovensko dramo
Nina Zupančič, 2. 11. 2018
Nina Zupančič bere sodobno slovensko dramo
Darko Štante, 2. 11. 2018
Darko Štante bere sodobno slovensko dramo
Jera Krečič, 17. 10. 2020
Pismo mojemu igralcu Janezu Škofu