Nika Curk, 12. 10. 2018

Nika Curk bere sodobno slovensko dramo

Nika Curk, študentka Fakultete za arhitekturo in izbirnih predmetov scenografije na AGRFT, je gledališko štafeto prejela iz rok Jere Krečič. Umetnost je v njenem življenju ključna, najraje pa se izraža z oblikovanjem in fotografijo. V branje bi priporočila Blaznost igre Nebojše Pop-Tasića.
:
:

Foto: Rok Nagode

Gre za potovanje skozi njegove misli, kjer se ukvarja s tem, kaj je resnično in kaj ne, kje je meja med sanjami in resničnostjo, ljubeznijo in sovraštvom, zgodovino in mitom … Je to, kar sanjamo, neresnično in ali sanjamo resnico?

Tekst, iz katerega je vseskozi čutiti avtorjevo stisko in dvome, govori o tem, da svet velikokrat ni tak, kakršen bi moral biti, našteva, da na primer tisti, ki so videti hudobni, niso zares hudobni in da so na videz najbolj človekoljubni velikokrat najbolj hudobni. 

Govori o tem, česa vsega si zmožen v sanjah. Sanje so svoboda. "V budnem stanju me običajno zjezijo: podražitev cigaret in bencina, tuja neumnost, TV-reklame, počasni natakarji, počasni vozniki …"
Govori tudi o tem, kako je avtor včasih verjel "v metaforo, prispodobo, gledališče, umetnost in svobodo" in da se je dalo v vsem tem najti smisel za življenje, zdaj pa veruje le v "dobesednosti" in vidi, da oče ni več oče, sin ni več sin, življenje ni več enako. Vse je dovoljeno in vse je sprejemljivo.

Ali je bolje sanjati môre kot sploh ne sanjati, saj ko se zjutraj zbudiš, sanj ni več. Meja med sanjami in resničnostjo takrat izgine.
Igralec pa mora igrati naprej. Ostati buden. "Spim, sanjam in igram naprej."  Igra je beg v nedosegljiv sanjski svet zunaj realnosti, v svet in prostor, kjer je vse mogoče, kjer si lahko karkoli. Kjer en človek živi različne zgodbe, tudi tiste, ki si jih v budnem stanju ne upa ali ne sme.

Delo je kritičen zapis o tem, da je v sanjah vse mogoče; če je meja med sanjami in budnostjo zabrisana, pa je tudi v budnem stanju vse dovoljeno in sprejemljivo.

Štafeto predajam Roku Nagodetu in Evi Gusel, da branje slovenskih dram priporočim še filmarjem in arhitektom.

Povezava: Nebojša Pop-Tasić: Blaznost igre

Nebojša Pop-Tasić, Blaznost igre

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Jakob J. Kenda, 28. 9. 2018
Jakob J. Kenda bere sodobno slovensko dramo
Maja Dekleva Lapajne, 17. 8. 2018
Maja Dekleva Lapajne bere sodobno slovensko dramo
Katarina Nahtigal, 27. 7. 2018
Katarina Nahtigal bere sodobno slovensko dramo
Tomaž Lapajne Dekleva, 24. 8. 2018
Tomaž Lapajne Dekleva bere sodobno slovensko dramo
Jera Krečič, 5. 10. 2018
Jera Krečič bere sodobno slovensko dramo
Alja Primožič, 19. 10. 2018
Alja Primožič bere sodobno slovensko dramo
Lenča Ambrožič, 26. 10. 2018
Lenča Ambrožič bere sodobno slovensko dramo
Rok Nagode, 26. 10. 2018
Rok Nagode bere sodobno slovensko dramo
Ana Pika Šubic, 11. 1. 2019
Ana Pika Šubic bere sodobno slovensko dramo
Nina Zupančič, 2. 11. 2018
Nina Zupančič bere sodobno slovensko dramo
Darko Štante, 2. 11. 2018
Darko Štante bere sodobno slovensko dramo
Nina Robnik, 9. 11. 2018
Nina Robnik bere sodobno slovensko dramo
Beti Strgar, 22. 2. 2019
Beti Strgar bere sodobno slovensko dramo