Alja Primožič, 19. 10. 2018

Alja Primožič bere sodobno slovensko dramo

Alja Primožič je študentka primerjalne književnosti in literarne teorije ter slovenistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Išče lepoto v vseh aspektih življenja, najbolj pa jo zanima umetnost, saj prav v njej vidi izčiščenje življenjske lepote. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Dušana Jovanovića Boris, Milena, Radko.
:
:

Foto: Pia Grm Urbančič

Drama Boris, Milena, Radko na izjemno duhovit način prikazuje intimne odnose in ljubezen v poznejših letih. Upokojena igralka Milena, poročena z novinarjem Radkom, se zaplete z mornarjem na dolge plovbe v pokoju Borisom in vsi trije se znajdejo v ljubezenskem trikotniku. V zrelih letih, ko sta erotika in intima skorajda neprimerni tabu temi, se Milena in Boris prepuščata divjim strastem mladih ljubimcev, Radko pa si na vsak način prizadeva obuditi spolno slo in ponovno oživeti ljubezen. Posebej duhoviti so prizori pogovorov med Mileno in njeno hčerjo Aljo, ki nikakor ne more razumeti materine avanturistične afere. Milena se kljub temu noče odločiti le za enega moškega, ampak vztraja pri ljubeznih do obeh. Zato se tudi Boris in Radko spoznata in zbližata, redno se začneta dobivati v lokalu Rebeka na pijači, ob kateri postaneta dobra prijatelja. Milena pa se niti na koncu drame ne odloči za monogamijo, temveč možu in ljubimcu predlaga komuno. Predlog se zdi moškima nesprejemljiv, zato se Milena od obeh poslovi in odide v Šarm el Šejk. Radko in Boris se po njenem odhodu odpravita na viski v Rebeko, kjer se tesno povezana dogovorita za prihodnja srečanja in si ustvarita skupne načrte za prihodnost, četudi brez Milene.

V likih bi sicer lahko prepoznali resnične osebe, saj so pisani prav za določene igralce; Milena je Milena Zupančič, Radko je Radko Polič in Boris je Boris Cavazza. Prav tako se igra na nek način nanaša na njihovo preteklost in se igra s podobnostmi resničnih dogodkov. A kljub temu ne gre za dramo, napisano po specifičnih resničnih dogodkih, saj dramatik z liki ponazori univerzalne situacije in opozori na težave in konflikte, ki jih lahko v različnih modifikacijah najdemo v večini odnosov. To stori v sveži maniri, saj s prikazom spolne afere po dolgotrajnem zakonu odpre vprašanje monogamije, zvestobe, svobode, ljubezni in svobodne ljubezni. Nepričakovan ljubezenski trikotnik, postavljen med starejše od šestdeset, ruši normalno sprejeto videnje starih staršev, ki so svojo spolnost že preživeli. Tako drama na humoren način prikaže aktualno tematiko staranja družbe in spreminjanja odnosov v sodobnem svetu, ki postajajo vedno bolj razpuščeni in odprti.

Komedijo Dušana Jovanovića Boris, Milena, Radko bi lahko na nek način razumeli kot humorno predelavo njegove intimistične drame Zid, jezero. Predvsem pa gre za dramo, ki duhovito in brez odgovora preigrava vprašanja odnosov, ljubezni in svobode.

Povezava: Dušan Jovanović: Boris, Milena, Radko

Dušan Jovanović, Boris Milena Radko

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Povezani dogodki

Nika Curk, 12. 10. 2018
Nika Curk bere sodobno slovensko dramo
Maja Dekleva Lapajne, 17. 8. 2018
Maja Dekleva Lapajne bere sodobno slovensko dramo
Jakob J. Kenda, 28. 9. 2018
Jakob J. Kenda bere sodobno slovensko dramo
Tomaž Lapajne Dekleva, 24. 8. 2018
Tomaž Lapajne Dekleva bere sodobno slovensko dramo
Jera Krečič, 5. 10. 2018
Jera Krečič bere sodobno slovensko dramo
Lenča Ambrožič, 26. 10. 2018
Lenča Ambrožič bere sodobno slovensko dramo
Rok Nagode, 26. 10. 2018
Rok Nagode bere sodobno slovensko dramo
Ana Pika Šubic, 11. 1. 2019
Ana Pika Šubic bere sodobno slovensko dramo
Nina Zupančič, 2. 11. 2018
Nina Zupančič bere sodobno slovensko dramo
Darko Štante, 2. 11. 2018
Darko Štante bere sodobno slovensko dramo
Nina Robnik, 9. 11. 2018
Nina Robnik bere sodobno slovensko dramo
Nina Strmole, 9. 11. 2018
Nina Strmole bere sodobno slovensko dramo