Lenča Ambrožič, 26. 10. 2018

Lenča Ambrožič bere sodobno slovensko dramo

Lenča Ambrožič je študentka anglistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Zanimajo jo ljudje in njihovo izražanje, tako v umetnostnem kot tudi v jezikovnem pomenu. Gledališko štafeto je prejela od Jere Krečič. Obiskovalcem portala SiGledal bi v branje priporočila dramo Simone Hamer Razglednice ali strah je od znotraj votel, od zunaj ga pa nič ni.
:
:

Foto: Osebni arhiv

Že od nekdaj imam rada gledališče zaradi njegove neverjetne moči nagovarjanja. Razglednice Simone Hamer, ki bi jih rada priporočila v branje vsem, so besedilo, h kateremu se od prvega srečanja vedno znova vračam prav zaradi močnega vtisa, ki ga je naredilo name.

Drama nima ene same pripovedne niti, ampak je skupek različnih fragmentov. V ospredje so postavljeni doživljaji glavne junakinje Tinke. Je povsem običajna ženska, ki ob popotovanjih po širnem svetu spoznava človeštvo ter skozi medij fotografije predstavlja svoje misli o posamezniku v odnosu do družbe. Kot pravi sama: »S fotoaparatom prestopam meje svoje majhnosti; zumiram strahove, ostrim domišljijo, osvetljujem minljivost in lovim smisel. Materializiram čas, v katerem živim. Ljubezen. Sovraštvo. In vse vmes.« Njena tankočutna razmišljanja in delčke nekaterih ključnih doživetij iz njenega življenja pa prekinjajo druge zgodbe, ki vlečejo črto skozi temnejše plati zgodovine. Spoznamo več vélikih zgodovinskih zavojevalcev in njihovih oprod, od Krištofa Kolumba do Hitlerja. Svoje zgodbe povejo tudi neživi predmeti, ki so bili priča nečloveškim dejanjem človeka, denimo Stari most v Mostarju, ki je sit trušča ljudi in brezsmiselnega gorja. Vzpostavi se močan kontrast med ganljivimi trenutki, ki vlivajo upanje v človeštvo, in nepopisnimi grozotami zgodovine, ki ga vztrajno razbijajo. Na koncu vse skupaj pripelje do zdaj, sedanjega trenutka, do aktualne politične situacije, v kateri se prepoznamo tudi mi, gledalci, ter do fotografinje, ki iz negativa izdela pozitiv.

Drama odpira mnoga brezčasna vprašanja človeka in človeštva, predvsem pa razkrinka strah. Prikaže ga takšnega, kot je v resnici – votlega od znotraj in neobstoječega od zunaj, pa vendar je najmočnejše orožje, ki mu vedno znova pustimo, da nas razdvoji.

Povezava: Simona Hamer Razglednice ali strah je od znotraj votel, od zunaj ga pa nič ni

Simona Hamer, Razglednice

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Nika Curk, 12. 10. 2018
Nika Curk bere sodobno slovensko dramo
Maja Dekleva Lapajne, 17. 8. 2018
Maja Dekleva Lapajne bere sodobno slovensko dramo
Jakob J. Kenda, 28. 9. 2018
Jakob J. Kenda bere sodobno slovensko dramo
Alja Primožič, 19. 10. 2018
Alja Primožič bere sodobno slovensko dramo
Jera Krečič, 5. 10. 2018
Jera Krečič bere sodobno slovensko dramo
Nina Zupančič, 2. 11. 2018
Nina Zupančič bere sodobno slovensko dramo
Darko Štante, 2. 11. 2018
Darko Štante bere sodobno slovensko dramo
Nina Strmole, 9. 11. 2018
Nina Strmole bere sodobno slovensko dramo
Nina Robnik, 9. 11. 2018
Nina Robnik bere sodobno slovensko dramo
Anja Rošker, 9. 11. 2018
Anja Rošker bere sodobno slovensko dramo