Jakob J. Kenda, 28. 9. 2018

Jakob J. Kenda bere sodobno slovensko dramo

Jakob J. Kenda je najbolj znan po svojih prevodih, predvsem Harryja Potterja. Kot doktor literarnih ved, avtor ali urednik je podpisan pod številne publikacije, od antologij do beril. Za časopise in revije piše o literaturi, gledališču in filmu ter predava. Radi ga pokličejo tudi, kadar se v kateri kulturni instituciji pokaže potreba po kriznem menedžerju. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Pes, pizda in peder Gregorja Fona.
:
:

Jakob J. Kenda / Foto: Jože Suhadolnik

Besedilo je izvrstno v marsikaterem pogledu. A v branje ga priporočam predvsem zato, ker temelji na tako precizno izpeljanem razkrivanju trojice glavnih likov. Tako premišljenega mojstrstva, ki izhaja iz res veščega obvladovanja čisto osnovnih orodij iz delavnice dramskega pisanja, bi veljalo imeti v slovenski dramatiki precej več. Besedilo priporočam v branje zato, ker nam je tistim, ki smo videli izvrstno izvedbo besedila v MGL, lahko vedno dragocena primerjava med potencialom teksta in njegovo izkoriščenostjo na slovenskih odrskih deskah.

Štafeto predajam Saši Šepec in Juretu Matičiču.

 

Povezava: Gregor Fon: Pes, pizda in peder

 

Gregor Fon, Pes pizda in peder

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Povezani dogodki

Katarina Nahtigal, 27. 7. 2018
Katarina Nahtigal bere sodobno slovensko dramo
Kaja Blazinšek, 3. 8. 2018
Kaja Blazinšek bere sodobno slovensko dramo
Veronika Šoster, 6. 7. 2018
Veronika Šoster bere sodobno slovensko dramo
Tomaž Lapajne Dekleva, 24. 8. 2018
Tomaž Lapajne Dekleva bere sodobno slovensko dramo
Maja Dekleva Lapajne, 17. 8. 2018
Maja Dekleva Lapajne bere sodobno slovensko dramo
Juš Milčinski, 20. 7. 2018
Juš Milčinski bere sodobno slovensko dramo
Eva Stražar, 13. 7. 2018
Eva Stražar bere sodobno slovensko dramo
Jera Krečič, 5. 10. 2018
Jera Krečič bere sodobno slovensko dramo
Nika Curk, 12. 10. 2018
Nika Curk bere sodobno slovensko dramo
Alja Primožič, 19. 10. 2018
Alja Primožič bere sodobno slovensko dramo
Lenča Ambrožič, 26. 10. 2018
Lenča Ambrožič bere sodobno slovensko dramo
Rok Nagode, 26. 10. 2018
Rok Nagode bere sodobno slovensko dramo
Ana Pika Šubic, 11. 1. 2019
Ana Pika Šubic bere sodobno slovensko dramo