Darko Štante, 2. 11. 2018

Darko Štante bere sodobno slovensko dramo

Darko Štante končuje magistrski študij filmske režije na AGRFT. Njegov celovečerni prvenec Posledice se trenutno vrti po domačih kinematografih in svetovnih filmskih festivalih. Štafetno palico je prejel iz rok Roka Kajzerja Nagodeta, ki je ravno tako sodeloval pri Posledicah. Štante nadvse ljubi film, a kadar mu to omogoča čas, se rad zateka k branju dramskih besedil. Tudi zato, da iz njih črpa navdih za kaj novega. V branje priporoča kratko radijsko igro Mateje Perpar Feministke.
:
:

Foto: Nina Robnik

Za kratko radijsko igro Feministke Mateje Perpar sem se odločil na osnovi teme, ki jo obravnava, ter same strukture besedila. Besedilo je podano na humoren način in na prvi pogled deluje kot nekakšen vic, ki v sosledju štirih delov razkrije dihotomijo ženskega in moškega principa delovanja. Čeprav se zdi, da se giba na preverjenem terenu stereotipnih predstav pogleda na žensko in moškega kot dva nasprotujoča si pola, ki se v nekih točkah nikakor ne moreta srečati, na nevsiljiv način vzpostavi primarno vprašanje, zakaj so tovrstni stereotipi sploh tako široko navzoči. Besedilo je še toliko bolj zanimivo, ker je avtor ženska in na nek način sama zase odgovarja na vprašanje, ki se med branjem vzpostavlja.   

Naslov že sam predpostavlja, da bo pri potencialnem bralcu povzročil določen kritičen odziv. »Feminizem« v današnjem času žal pogosto nosi negativno konotacijo. Vprašanje, zakaj je prišlo do tega, nima enostavnega ali enoznačnega odgovora. Nedvomno pa različna gibanja pogosto ne ponujajo nikakršnih konkretnih odgovorov in z diskurzom, ki ga (ne) povzročajo, le poglabljajo vrzel med ženskim in moškim dojemanjem sveta. Perparjeva tako z rahlo ironičnim pristopom vzpostavi v današnjem času manjkrat videno gledišče na obravnavano tematiko in s tem povzroči (tudi) pri moškem bralcu prostor za razmišljanje ter morda tudi nekaj avtorefleksije.

 Besedilo je strukturirano na način, da bi iz njega lahko nastal kratki film. Štiri »slike«, ki na dovtipen način bralcu (gledalcu) predočijo večne razlike, a hkrati tudi podobnosti med spoloma. Brez dodatne prtljage.

Dodatni plus je kratka forma, ki je priročna, kadar nimamo veliko časa, a si želimo kakovostni odklop od »tukaj in zdaj«. Priporočam.  

 Štafeto predajam Nini Robnik, Gašperju Markunu in Ani Pepelnik. Dva filmarja in ena iz literarnega sveta.

Povezava: Mateja Perpar: Feministke

Mateja Perpar, Feministke

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Nina Zupančič, 2. 11. 2018
Nina Zupančič bere sodobno slovensko dramo
Nika Curk, 12. 10. 2018
Nika Curk bere sodobno slovensko dramo
Jera Krečič, 5. 10. 2018
Jera Krečič bere sodobno slovensko dramo
Alja Primožič, 19. 10. 2018
Alja Primožič bere sodobno slovensko dramo
Rok Nagode, 26. 10. 2018
Rok Nagode bere sodobno slovensko dramo
Lenča Ambrožič, 26. 10. 2018
Lenča Ambrožič bere sodobno slovensko dramo
Anja Rošker, 9. 11. 2018
Anja Rošker bere sodobno slovensko dramo
Nina Robnik, 9. 11. 2018
Nina Robnik bere sodobno slovensko dramo
Nina Strmole, 9. 11. 2018
Nina Strmole bere sodobno slovensko dramo
Katarina Robnik, 16. 11. 2018
Katarina Robnik bere sodobno slovensko dramo
Katarina Šavs, 16. 11. 2018
Katarina Šavs bere sodobno slovensko dramo