Ana Pika Šubic, 11. 1. 2019

Ana Pika Šubic bere sodobno slovensko dramo

Ana Pika Šubic je študentka primerjalne književnosti in literarne teorije ter češkega jezika s književnostjo na ljubljanski Filozofski fakulteti. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Alenke Spacal Dolginasti Dolgčas. Štafetno paličico je dobila od Alje Primožič, predaja pa jo kolegici Hani Rijavec in profesorici dr. Špeli Sevšek Šramel.
:
:

Foto: Alja Primožič

Med iskanjem drame za priporočilo sem naletela na kar nekaj odličnih in meni že poznanih tekstov, s katerimi sem se seznanila med študijem ali pa sem jih videla uprizorjene na gledališkem odru. Ker štafeta portala SiGledal spodbuja branje sodobne slovenske dramatike, sem se odločila, da preberem nekaj novega, kar me je pripeljalo do drame Dolginasti Dolgčas.

Dolginasti Dolgčas je lutkovna igra, namenjena otrokom, ki jo je napisala Alenka Spacal. Kot kaže že sam naslov, se ukvarja s problemom dolgčasa in njegovim premagovanjem. Dogajanje je postavljeno v gozd, kjer bivajo živalce, ki jih doleti zdolgočasenost. Skušajo se razvedriti z igro, vendar je aktivnost, ki jih poveže, ravno samo preganjanje Dolgčasa, ki je v tekstu poosebljen. Odločijo se, da se bodo za njim pognale s slikanjem, risanjem, barvanjem, petjem in muziciranjem, saj so kulturne dejavnosti tiste, ki Dolgčas tudi zares izženejo. 


Tekst se poleg tega, da spodbuja h kulturnim aktivnostim, dotakne obrekovanja in tekmovanja ter ju označi za negativna. V njem je z mislijo »Ampak ni vsaka ptica za valjenje. Nekateri ptiči mislijo, da bi morala biti vsaka ptica mama« zaznati tudi rušenje tradicionalnih pričakovanj, ki jih ima patriarhalno naravnan svet do žensk.
Poleg same zgodbe in njene jasne poante je tekst tudi z uporabo rime, aliteracije in onomatopoije zelo prijeten za branje.
Toplo priporočam.

Povezava: Alenka Spacal: Dolginasti Dolgčas

Alenka Spacal, Dolginasti dolgčas

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Nika Curk, 12. 10. 2018
Nika Curk bere sodobno slovensko dramo
Jakob J. Kenda, 28. 9. 2018
Jakob J. Kenda bere sodobno slovensko dramo
Alja Primožič, 19. 10. 2018
Alja Primožič bere sodobno slovensko dramo
Jera Krečič, 5. 10. 2018
Jera Krečič bere sodobno slovensko dramo