Tomaž Lapajne Dekleva, 24. 8. 2018

Tomaž Lapajne Dekleva bere sodobno slovensko dramo

Tomaž Lapajne Dekleva je ustvarjalec na področju sodobnega gledališča (Kolektiv Narobov – Ježkova nagrada 2007), improvizacijskega gledališča (Instant šov, Impro liga), gledališča za otroke in mlade (Gledališče Unikat, Društvo za razvoj gledališča v izobraževanju), uličnega gledališča, klovnovstva (Rdeči noski), sodobnega plesa (En-knap in Andreja Podrzavnik), filma (Televizija Slovenija, Neda Baćić, POP TV, VPK) in radia (Radio Slovenija). Je avtor več knjig in objavljenih oz. uprizorjenih dramskih besedil. Živi v Ljubljani z ženo in s tremi otroki. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je prejel iz rok Maje Dekleva Lapajne. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Grozni Gašper in tarantela Tamare Matevc.
:
:

Tomaž Lapajne Dekleva / Foto: Osebni arhiv

Za tiste, ki imate radi gledališče za otroke in mlade, priporočam v branje besedilo Tamare Matevc Grozni Gašper in Tarantela. Preden sem ga začel brati, sem imel zadržke: zakaj se je avtorica lotila ustvarjanja besedila po motivih zelo priljubljenih zgodb in animirane serije neke druge avtorice? Se Tamara Matevc želi samo priklopiti na njen vlak uspeha? Druga njena besedila namreč izžarevajo zelo bogat svet raznolikih dramskih estetik in ne kažejo pomanjkanja izvirnosti ali ustvarjalne drznosti. Glede na to, da je bilo besedilo zelo uspešno uprizorjeno leta 2010 v koprodukciji SNG Nova Gorica in Gledališča Koper ter ostalo na repertoarju šest sezon, lahko ugotovim, da je recept za privabljanje občinstva z uveljavljeno "blagovno znamko" očitno deloval.

Vsekakor je besedilo vredno branja. Tamara Matevc je izkušena avtorica, ki se loteva raznolikih pisanj – zelo uspešno tudi žanrskih. Skrbno se posveti zakonitostim žanra, jih zvesto spoštuje in izpelje izvirno dramsko dogajanje. Tokrat se je lotila žanra grozljivke za otroke, ki je pogost v televizijski produkciji za otroke, na odru pa redko uprizarjan.

Ocenjujem, da bo besedilo primerno za uprizoritev za gledalce od šestega leta dalje. Kljub temu da je grozljivka žanr, kjer se je težko izogniti parodiranju, se ga Tamara loti resno in prepričan sem, da bi bila uprizoritev lahko zelo učinkovita. A grozljivost je le ena plat Tamarine zgodbe, pomembnejša je igrivost. Igrivost, ki je navzven lahkotna, a nežno razkriva globlje odnose med otroškimi liki (prilagojenimi do mere, da jih lahko dojame tudi otroški gledalec). In ravno ta igrivost, ki je polna veselja do življenja in optimizma, je najlepša stvar tega besedila. To igrivost in živost podpirajo tudi predvidene interakcije z gledalci, njihovo sodelovanje in predvidene improvizacije igralcev. Tukaj bi si želel večji pomen teh interakcij – da ne bi bile zgolj dodatki, ampak umeščene tako, da bi vplivale na preobrate v zgodbi in usmerjale dogajanje. Liki so psihološko poenostavljeni (za nekatere avtorica predlaga, da jih utelesijo lutke), kar je smiselno in učinkovito, hkrati pa Tamara tudi zvesto spoštuje značilnosti likov Francesce Simon. V jezik likov se tu in tam prikrade kakšen preveč literaren (prezahteven) izraz in pri ponovni uprizoritvi bi bilo smiselno jezik poenostaviti – še bolj približati pogovornemu – saj bi to prineslo še večjo živost.

Besedilo predvideva tehnično precej zahtevno postavitev, ki resnično lahko vzpostavi zelo močne in učinkovite podobe ter čustveno napeto dogajanje.

Torej, hvala, Tamara Matevc, za to besedilo. Močno držim pesti, da bo še kdaj zaživelo na odru pred mladimi gledalci!

 

Povezava: Tamara Matevc: Grozni Gašper in tarantela

 

Tamara Matevc, Grozni Gašper in tarantela

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Povezani dogodki

Katarina Nahtigal, 27. 7. 2018
Katarina Nahtigal bere sodobno slovensko dramo
Kaja Blazinšek, 3. 8. 2018
Kaja Blazinšek bere sodobno slovensko dramo
Veronika Šoster, 6. 7. 2018
Veronika Šoster bere sodobno slovensko dramo
Ana Svetel, 15. 6. 2018
Ana Svetel bere sodobno slovensko dramo
Gaja Vudrag, 15. 6. 2018
Gaja Vudrag bere sodobno slovensko dramo
Alex Devetak, 22. 6. 2018
Alex Devetak bere sodobno slovensko dramo
Juš Milčinski, 20. 7. 2018
Juš Milčinski bere sodobno slovensko dramo
Eva Stražar, 13. 7. 2018
Eva Stražar bere sodobno slovensko dramo
Maja Dekleva Lapajne, 17. 8. 2018
Maja Dekleva Lapajne bere sodobno slovensko dramo
Jakob J. Kenda, 28. 9. 2018
Jakob J. Kenda bere sodobno slovensko dramo
Jera Krečič, 5. 10. 2018
Jera Krečič bere sodobno slovensko dramo
Nika Curk, 12. 10. 2018
Nika Curk bere sodobno slovensko dramo
Alja Primožič, 19. 10. 2018
Alja Primožič bere sodobno slovensko dramo
Rok Nagode, 26. 10. 2018
Rok Nagode bere sodobno slovensko dramo
Tomaž Lapajne Dekleva, 10. 11. 2009
Dogaja!
Tomaž Lapajne Dekleva, 31. 1. 2010
Hopla v pravljico