Gašper Markun, 23. 11. 2018

Gašper Markun bere sodobno slovensko dramo

Gašper Markun je maturiral na dramsko-gledališki gimnaziji v Novi Gorici, kjer se je redno srečeval z dramskimi teksti in gledališkimi vlogami. Dve leti je bil tudi član podmladka Prešernovega gledališča Kranj. Leta 2018 je diplomiral na Fakulteti za socialno delo z dokumentarnim filmom DokumenTRATE ali Lepi trenutki v težkih časih. Nazadnje ga je bilo mogoče videti v odmevnem slovenskem filmu Posledice, kjer igra eno izmed glavnih vlog. Štafetno palico je prejel od Darka Štanteta in s pomočjo SiGledalovega iskalnika prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil. V oči mu je padel naslov Človek, ki je prodal svet avtorja Mitja Lovšeta.
:
:

Foto: Petra Gajžler

Tekst se odvije v »bunkerju«, kjer spremljamo zaslišanje manipulativnega diktatorja z imenom Haver Rickenbach. Na drugi strani mu stoji asistentka tožilca Hannah Robinson, ki išče odgovore na njegova dejanja v preteklosti. Prijetno branje, ki me je ves čas asociiralo na odnos med Clarice Starling in dr. Hannibalom Lecterjem iz filma Ko jagenjčki obmolknejo. Le da Haver Rickenbach ni le serijski morilec, saj s svojo ideologijo spominja na velike svetovne liderje, ki so skozi zgodovino prodajali svet. Med branjem sem v Haverju prepoznal tako Andersa Breivika kot tudi Donalda Trumpa. Ne nazadnje pa s svojim mišljenjem, ko govori o zlati dobi, zveni tudi kot Osho, eden najbolj znanih in najprovokativnejših duhovnih učiteljev našega časa, ki je želel ustvariti »novega človeka«. Ne glede na vse svojo ideologijo zagovarja, kljub temu da je ceno treba plačati s človeškimi življenji, saj verjame, da vsaka doba potrebuje človeka, ki je prodal svet. »Tistega, ki s svojimi dejanji združi ljudi proti sebi, da se potem izboljšajo. Če ga ni, se ga pa najde.«

V času, ko ekstremni desničarji pridobivajo vse več podpore in so z radikalnimi zakoni pripravljeni zapirati tudi brezdomce, je dramsko besedilo še kako aktualno in ga priporočam v branje vsem, ki so ogorčeni nad takimi voditelji ter bi radi spoznali avtorjev odgovor za tako ravnanje.

Povezava: Človek, ki je prodal svet

Mitja Lovše, Človek ki je prodal svet

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Povezani dogodki

Anja Rošker, 9. 11. 2018
Anja Rošker bere sodobno slovensko dramo
Nina Strmole, 9. 11. 2018
Nina Strmole bere sodobno slovensko dramo
Nina Robnik, 9. 11. 2018
Nina Robnik bere sodobno slovensko dramo
Sašo Jerše, 16. 11. 2018
Sašo Jerše bere sodobno slovensko dramo
Katarina Šavs, 16. 11. 2018
Katarina Šavs bere sodobno slovensko dramo
Katarina Robnik, 16. 11. 2018
Katarina Robnik bere sodobno slovensko dramo
Ana Obreza, 30. 11. 2018
Ana Obreza bere sodobno slovensko dramo
Nina Čehovin, 30. 11. 2018
Nina Čehovin bere sodobno slovensko dramo
Nastja Miheljak, 7. 12. 2018
Nastja Miheljak bere sodobno slovensko dramo
Saša Krhen, 7. 12. 2018
Saša Krhen bere sodobno slovensko dramo
Simona Ješelnik, 14. 12. 2018
Simona Ješelnik bere sodobno slovensko dramo
Rok Kunaver, 18. 1. 2019
Rok Kunaver bere sodobno slovensko dramo