Nina Čehovin, 30. 11. 2018

Nina Čehovin bere sodobno slovensko dramo

Nina Čehovin je kostumografinja, ki si utira profesionalno pot po nedavno končanem študiju scenskega oblikovanja na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. V zadnjem obdobju je sodelovala pri več gledaliških, filmskih in televizijskih produkcijah, nazadnje pri avtorskem projektu po motivih kratke proze Raymonda Carverja "O čem govorimo, ko govorimo o ljubezni" v režiji Maše Pelko na odru Male drame. Štafetno palico je prejela od stanovske kolegice Katarine Šavs. Med brskanjem po SiGledalovem iskalniku dramskih besedil so jo pritegnila besedila Mateje Perpar. Zanimivi so ji bili že naslovi njenih dramskih tekstov. Bralcem se je odločila priporočiti dramo Fant mi piše slabo poezijo.
:
:

Foto: Maša Jurgelj

Dramski tekst je kratek, a intenziven in odličen za uprizoritev na odru kot miniaturka ali tako aktualno »po motivih«. Žensko-moški odnosi so vedno zanimivi in konkretni odnos med Bianko in Tiborjem me je v poplavi serij na temo partnerskih odnosov in različnih pogledov na isto situacijo v konkretnem odnosu (npr. serija Prevara, angl. The Affair) zopet opomnil na to dvojnost, ki je vedno prisotna v vseh odnosih. In na tisti »kaj pa če bi …«, ki je v gledališču mogoč. V realnem svetu pač ne. Situacij ni mogoče »odigrati na drug način, znova«.

Prikaz razlik med osebama, ki ne prihajata iz enakih družbeno-socialnih okolij, a sta vseeno pristali skupaj, me je zintrigiral zaradi mojega lastnega vedno znova in nikoli zares razrešenega preizpraševanja, ali se nasprotja res privlačijo.

Vojna in mir.

Konca sta dva – prvi se zaključi z grenko kavo, drugi pa s sladkano.

Bralcem ponuja oboje.

Po želji.

Povezava: Fant mi piše slabo poezijo

Mateja Perpar, Fant mi piše slabo poezijo

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Ana Obreza, 30. 11. 2018
Ana Obreza bere sodobno slovensko dramo
Gašper Markun, 23. 11. 2018
Gašper Markun bere sodobno slovensko dramo
Sašo Jerše, 16. 11. 2018
Sašo Jerše bere sodobno slovensko dramo
Katarina Šavs, 16. 11. 2018
Katarina Šavs bere sodobno slovensko dramo
Katarina Robnik, 16. 11. 2018
Katarina Robnik bere sodobno slovensko dramo
Saša Krhen, 7. 12. 2018
Saša Krhen bere sodobno slovensko dramo
Nastja Miheljak, 7. 12. 2018
Nastja Miheljak bere sodobno slovensko dramo
Simona Ješelnik, 14. 12. 2018
Simona Ješelnik bere sodobno slovensko dramo
Rok Kunaver, 18. 1. 2019
Rok Kunaver bere sodobno slovensko dramo