Katarina Šavs, 16. 11. 2018

Katarina Šavs bere sodobno slovensko dramo

Katarina Šavs je kostumografinja, ki je septembra letos končala študij na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani z magistrskim delom Kostumografija ter njena vloga v gledaliških predstavah in kritikah. V času šolanja so ji za kostumografijo predstave Malomeščanska svatba v režiji Sare Lucu podelili Prešernovo nagrado za študente. Štafetno palico je prejela od producentke in prijateljice Nine Robnik ter si s pomočjo SiGledalovega iskalnika dramskih besedil izbrala delo Matjaža Zupančiča Ubijalci muh.
:
:

Foto: Manca Kocjančič

Vesela sem, da sem dobila štafetno palico, saj me je spodbudila, da sem prebrala kar nekaj dram in spoznala več avtorjev, katerih del še nisem brala. Na koncu me je najbolj navdušila drama Matjaža Zupančiča Ubijalci muh (1994). Najprej moram poudariti, da si med branjem vedno predstavljam, kako bi oblikovala kostumografijo, pogosto pa razmišljam tudi o scenografiji. Zupančičeva drama me je zato seveda nagovorila tudi vizualno, saj se odvija v čudaškem hotelu, ki se po vsej verjetnosti ne nahaja na Zemlji. Gre za nekakšen prostor med življenjem in smrtjo, kamor ljudje odidejo zato, da bi razmislili, kako želijo nadaljevati svoje življenje, a se večina ne more dokončno odločiti, zato je hotel vedno poln.

Med branjem sem si tako živo predstavljala prizorišče in like, da so se ti še nekaj dni sprehajali po moji glavi. Uživala sem v bizarnih in nepredvidljivih situacijah pa tudi v raznolikosti dramskih oseb in njihovih namenov. Ubijalci muh je zagotovo besedilo, ki odlično zaživi na gledališkem odru, prepričana pa sem, da bi lahko brez težav tudi na filmskem platnu.

Povezava: Ubijalci muh

Matjaž Zupančič, Ubijalci muh

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Anja Rošker, 9. 11. 2018
Anja Rošker bere sodobno slovensko dramo
Nina Zupančič, 2. 11. 2018
Nina Zupančič bere sodobno slovensko dramo
Darko Štante, 2. 11. 2018
Darko Štante bere sodobno slovensko dramo
Nina Strmole, 9. 11. 2018
Nina Strmole bere sodobno slovensko dramo
Nina Robnik, 9. 11. 2018
Nina Robnik bere sodobno slovensko dramo
Katarina Robnik, 16. 11. 2018
Katarina Robnik bere sodobno slovensko dramo
Sašo Jerše, 16. 11. 2018
Sašo Jerše bere sodobno slovensko dramo
Gašper Markun, 23. 11. 2018
Gašper Markun bere sodobno slovensko dramo
Ana Obreza, 30. 11. 2018
Ana Obreza bere sodobno slovensko dramo
Nina Čehovin, 30. 11. 2018
Nina Čehovin bere sodobno slovensko dramo
Saša Krhen, 7. 12. 2018
Saša Krhen bere sodobno slovensko dramo
Nastja Miheljak, 7. 12. 2018
Nastja Miheljak bere sodobno slovensko dramo