Nastja Miheljak, 7. 12. 2018

Nastja Miheljak bere sodobno slovensko dramo

Nastja Miheljak je študentka magistrskega študija scenografije na AGRFT, kamor se je vpisala po zaključeni diplomi na ALUO. Štafetno palico je prejela iz rok drage prijateljice in mlade kostumografke Nine Čehovin. Med mnogimi dramskimi teksti v SiGledalovi bazi je izbrskala zgodnejše delo Matjaža Zupančiča Slastni mrlič.
:
:

Foto: Luka Prijatelj

Čakalnica železniške postaje. Prostor odhodov in prihodov, naključnih in ključnih srečanj. Lik Starca nas v uvodnem dialogu opozori, kako so železniške postaje, peroni in vlaki samo zbirne točke trenutkov mimobežnosti in kako so te točke prazne, če jih ne naselimo ljudje. In kaj se zgodi, ko jih naselimo? Naše zgodbe, čudnosti, absurdnosti in sprevrženosti trčijo med seboj in se razlezejo po vseh nas. In tako tudi v besedilu Slastni mrlič trči devet likov.

Večplastna metaforična drama, ki na domiseln način postavi na eno stran posameznika – Neznanca – ter na drugo stran kolektiv in zariše odnos med njima. Lik neznanca pravzaprav ni lik; nima namreč lastne identitete in zdi se, kot da še sam ne ve, kdo in kaj pravzaprav je. Zato pa le-to namesto njega vedo vsi drugi – zanje predstavlja prazno platno, kamor preslikavajo vse svoje frustracije, fantazije, sprevrženosti ... A kaj se zgodi, ko se ravno ta Neznanec zaradi neznosnosti obesi na stranišču?

Matjaž Zupančič nas skozi humorne in absurdne (pa vendar ne plehke) situacije brez težav zapelje v cikel “već viđenih” kratkih dogodkov, v katerih se znajdejo tako liki kot mi, bralci. Z veseljem priporočam v branje, pa en velik bravo za tole simpatično štafeto!

Povezava: Slastni mrlič

Matjaž Zupančič, Slastni mrlič

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Saša Krhen, 7. 12. 2018
Saša Krhen bere sodobno slovensko dramo
Nina Čehovin, 30. 11. 2018
Nina Čehovin bere sodobno slovensko dramo
Sašo Jerše, 16. 11. 2018
Sašo Jerše bere sodobno slovensko dramo
Katarina Šavs, 16. 11. 2018
Katarina Šavs bere sodobno slovensko dramo
Ana Obreza, 30. 11. 2018
Ana Obreza bere sodobno slovensko dramo
Gašper Markun, 23. 11. 2018
Gašper Markun bere sodobno slovensko dramo
Saša Krhen, 7. 12. 2018
Saša Krhen bere sodobno slovensko dramo
Simona Ješelnik, 14. 12. 2018
Simona Ješelnik bere sodobno slovensko dramo
Rok Kunaver, 18. 1. 2019
Rok Kunaver bere sodobno slovensko dramo