Gaja Višnar, 4. 12. 2020

Gaja Višnar bere sodobno slovensko dramo

Gaja Višnar je slovenska igralka, producentka in pedagoginja, ki trenutno ustvarja med Slovenijo in ZDA. Po letih gledališkega udejstvovanja v Sloveniji in zaključku študija psihologije se je izobraževala na različnih ameriških igralskih šolah in dokončala akademski študij na broadwajski igralski šoli Circle in the Square Theatre School. Sodelovala je s številnimi newyorškimi neodvisnimi gledališči in priznanimi gledališkimi institucijami ter nastopila v več neodvisnih filmih in TV-serijah. V branje priporoča dramski tekst Madež avtorice Kim Komljanec.
:
:

Gaja Višnar / Foto: osebni arhiv

Madež odpira veliko življenjskih vprašanj, s katerimi se vsi na nek način soočamo. Sama se z dramo poistovetim, ker si z avtorico deliva izkušnjo življenja v tujini. Tega, kaj pomeni biti priseljenec v tujem okolju, četudi se sam počutiš asimiliranega. Tega, da z distance jasneje vidiš celotno sliko, ampak svojega bistva kljub temu ne moreš spremeniti, ker ga nosiš s sabo. Besedilo odpira vprašanja za razmislek o posameznikovi identiteti v družbenem okolju. V drami sta v nasprotju odgovornost posameznika do samega sebe in kolektivna odgovornost, ki jo od nas zahtevajo drugi. Ali je mogoče s “pobegom” v novo okolje pustiti za sabo vzorce, ki so nam privzgojeni? Ali je mogoče zakopati bojne sekire, ki so jih za seboj pustili predniki, in hočeš nočeš vplivajo na naša življenja in odločitve? Madež je ena od bogatih – lepih in tragičnih – zgodb, ki jih piše življenje.

Povezava: Madež

Kim Komljanec, Madež

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Gašper Troha, 6. 11. 2020
Gašper Troha bere sodobno slovensko dramo
Vesna Hauschild, 20. 11. 2020
Vesna Hauschild bere sodobno slovensko dramo
Metka Dedakovič, 13. 11. 2020
Metka Dedakovič bere sodobno slovensko dramo
Matija Milčinski, 27. 11. 2020
Matija Milčinski bere sodobno slovensko dramo
Joži Rode, 11. 12. 2020
Joži Rode bere sodobno slovensko dramo
Manja Žugman, 18. 12. 2020
Manja Žugman bere sodobno slovensko dramo
Lara Paukovič, 8. 1. 2021
Lara Paukovič bere sodobno slovensko dramo
Nina Valič, 15. 1. 2021
Nina Valič bere sodobno slovensko dramo
Birgit Van Ackere, 22. 1. 2021
Birgit Van Ackere bere sodobno slovensko dramo
Neža Vengust, 5. 2. 2021
Neža Vengust bere sodobno slovensko dramo