Matija Milčinski, 27. 11. 2020

Matija Milčinski bere sodobno slovensko dramo

Matija Milčinski je študiral gledališko, filmsko in radijsko režijo. Režiral je več kot sedemdeset gledaliških in trideset lutkovnih predstav. Za svoje delo je prejel več nagrad. V branje priporoča dramski tekst Igrajte tumor v glavi in onesnaženje zraka Dušana Jovanovića.

Foto: osebni arhiv

V branje priporočam gledališko besedilo Dušana Jovanovića Igrajte tumor v glavi in onesnaženje zraka. Delo v resnici lahko označimo kot »gledališko« na več nivojih:
-        ker je napisano za izvedbo v gledališču,
-        ker se glavni dogodki vrtijo okrog upora v gledališču,
-        ker je, glede na to, da je nastalo pred skoraj petdesetimi leti, del naše gledališke zgodovine.

Zanimivo je, da je bilo delo napisano in objavljeno že leta 1971, uprizorjeno pa šele v sezoni 1975/76 – morda zaradi v tistem obdobju bolj ali manj samoumevne ravnateljske samocenzure in strahu pred družbeno kritičnostjo drame, morda zaradi velike igralske zasedbe, nemara pa tudi zaradi izvedbene zahtevnosti, saj besedilo na eni strani zahteva realistično uprizarjanje novinarskega vsakdana v redakciji časopisne hiše (in tu najdemo tudi največ družbene kritike in satire), na drugi strani pa izvedbo ludističnega igralskega treninga v stilu Living Theatra. Predstavo sem si tistega daljnega 76. leta ogledal v Celju – v tistem času je bil ravnatelj gledališča Bojan Štih, ki je dramo uvrstil v repertoar prav gotovo tudi zato, ker simbolično govori o zadnjem obdobju njegovega tako nesrečno končanega ravnateljevanja v ljubljanski Drami. Bil je to eden od tistih gledaliških dogodkov, ki si ga človek zapomni za vse življenje, zlasti zadnjega prizora, ko so na odru razprli kulise gledaliških lož in odprli velikanska zadnja odrska vrata in se je v ozadju pokazala osvetljena celjska ulica. Mislim, da je celo narahlo naletaval sneg. Bilo je, kot da je prizor zrežiral Fellini. Režiser je bil Ljubiša Ristić, Srb, ki je bil do razpada Jugoslavije tudi del slovenske gledališke zgodovine, potem pa se je iz nje izpisal.

Povezava: Igrajte tumor v glavi in onesnaženje zraka

Igrajte tumor v glavi in onesnaženje zraka, Dušan Jovanović

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Gašper Troha, 6. 11. 2020
Gašper Troha bere sodobno slovensko dramo
Vesna Hauschild, 20. 11. 2020
Vesna Hauschild bere sodobno slovensko dramo
Metka Dedakovič, 13. 11. 2020
Metka Dedakovič bere sodobno slovensko dramo
Vedrana Grisogono Nemeš, 30. 10. 2020
Vedrana Grisogono Nemeš bere sodobno slovensko dramo
Joži Rode, 11. 12. 2020
Joži Rode bere sodobno slovensko dramo
Gaja Višnar, 4. 12. 2020
Gaja Višnar bere sodobno slovensko dramo
Manja Žugman, 18. 12. 2020
Manja Žugman bere sodobno slovensko dramo
Lara Paukovič, 8. 1. 2021
Lara Paukovič bere sodobno slovensko dramo
Nina Valič, 15. 1. 2021
Nina Valič bere sodobno slovensko dramo
Birgit Van Ackere, 22. 1. 2021
Birgit Van Ackere bere sodobno slovensko dramo