Gaja Višnar, 23. 1. 2020

Mednarodna priredba Jovanovićeve Antigone na gostovanju v Sloveniji

Predstavo gledališča Outer Gaea Company iz Londona je režirala Sanja Gregorčič, ki je poleg Chrisa Towner-Jonesa tudi avtorica priredbe.
:
:

Foto: Arhiv MGL

Predstavo, ki bo v Sloveniji na ogled v Tolminu in Ljubljani, sta k nam pripeljali slovenski umetnici Sanja Gregorčič in Gaja Višnar, ki že vrsto let ustvarjata v tujini. Gre za priredbo Jovanovićeve Antigone (Balkanska trologija). Zgodba sledi klasičnemu antičnemu mitu o bratomoru in prepovedanem pokopu brata izdajalca, le da je postavljena v okupirano Sarajevo v čas vojne na Balkanu. Kraljeva družina se skriva v zaklonišču, kjer si Kreon, Jokasta, Antigona in Ismena prepevajo stari jugo rock, prerok Tejrezij pa napoveduje prihodnost iz straniščne kolibe. Predstava nastaja v spomin na vojne dogodke na ozemlju nekdanje Jugoslavije in v trajni opomin, da je preteklo zgodovino nujno spoštovati in prenašati na nove generacije.

V predstavi bo nastopila priznana in večkrat nagrajena mednarodna zasedba igralcev igralcev iz Slovenije, Združenega kraljestva, ZDA, Italije, Hrvaške, Madžarske in Izraela: Gaja Višnar, Pippa Winslow, Fabrizio Matteini, Paul Hamilton, Nikolina Prkačin, Adam Meir, Nika Kaplja in Chris Towner-Jones.

Sanja Gregorčič, doma z Vrsna, je igro študirala na Ameriški akademiji dramskih umetnosti (The American Academy of Dramatic Arts) v Los Angelesu, za diplomsko predstavo The Music Lesson pa je prejela nagrado Charles Jehlinger Award 2013 za najboljšo študentko letnika. Nastopila je v ameriškem kratkem filmu Alayka, slovenskem celovečercu Šuplje Priče: Zdej te je, a zdej te ni, irskem kratkem filmu Blindess in TV-seriji Borderline na britanskem Channel 5 in Netflixu. Gledališče Outer Gaea Company je z Jamesom Williamsom odprla pred tremi leti. Je so-ustanoviteljica mednarodnega neodvisnega gledališča Outer Gaea Company, v okviru katerega nastaja predstava Antigona.

Gaja Višnar je slovenska igralka in producentka, ki trenutno ustvarja med Slovenijo in ZDA. Izobraževala se je na ameriških igralskih šolah z dolgo tradicijo The Barrow Group, HB Studios, NYFA (New York Film Academy) in The Acting Studio ter zaključila akademski program na broadwayski igralski šoli Circle in the Square Theatre School. Sodelovala je s priznanimi gledališči in institucijami, kot so Circle in the Square, the Actors Studio, the Living Room Theatre, the Public Theatre, Manhattan Theatre Club in Theatrelab. Poleg novih dramskih del njen gledališki igralski opus vključuje klasike kot so Služkinji (Claire), Antigona (Ismena), Češnjev vrt (Ranjevska), Julius Caesar (Brutus), Richard III (Lady Anne) in Dvanajsta noč / Kakor vam drago (Maria). Skupaj z Zalo Djuric je leta 2018 razvila predstavo The Doorman, ki je premiero doživela v newyorškem HB Playwrights Theatre. V letu 2018 je prejela nominacijo za NEW YORK INNOVATIVE THEATRE AWARD za glavno igralko ("Outstanding Performance in a Leading Role") za vlogo Claire v drami Služkinji. Je članica NYWIFT (New York Women in Film and TV), LPTW (League of Professional Theatre Women) in Londonskega neodvisnega gledališča Outer Gaea Company. 

Sanja Gregorčič, Antigona, Gaja Višnar, Dušan Jovanović, Anglija

Povezani dogodki

Gaja Višnar, 4. 12. 2020
Gaja Višnar bere sodobno slovensko dramo