Nina Valič, 15. 1. 2021

Nina Valič bere sodobno slovensko dramo

Gledališka, filmska in televizijska igralka Nina Valič je s pomočjo iskalnika SiGledal prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da v branje priporoči tekst "Interpretacija sanj Alexandra McQueera" avtorja Sandija Jesenika.
:
:

Nina Valič / Foto: Peter Uhan, SNG Drama Ljubljana

Definiranje človekove seksualnosti bolj razkriva tistega, ki sodi, kot tistega, ki je na tnalu. Iz ust definitorjev se usipajo besede kot sluzaste gomazeče dvoživke, kot v Hamsunovem Gladu zvenijo besede gospodinje.

Sandi Jesenik Jaz loči od Otroka in Debelega, ki je odrasel. Verjetno zato, ker ni “samoumevno, da bitje kličeš tako, kot si ga navajen že od otroštva”, kot trdi Želva. Sploh če bitje pretepeno obleži na polju regratovih lučk v spremstvu šmarnic in akacij.

Morda je krhkost regratove lučke iz spomina botrovala misli: “Če imaš slabo izkušnjo, jo napiši v pesek in čakaj, da jo bo veter odpihnil. Če pa imaš dobro, jo vkleši v kamen, da bo večna.” Zanimiva je, ker kleše uspehe v kamen, neuspehe pa pusti prav čakati. Čakati, da jih veter odnese.

Kako je ta način lasten družbi, v kateri sem odraščala. Naj ga bo že konec. Ni dostojen času, v katerem odraščata moja otroka, sram me je, da je še vedno nekaj glasov, ki si drznejo in smejo iz svojih ust rojevati gravž in gnus, pa tudi ne pomislijo, da bi si poiskali hrast in se končali sami, kot se v Interpretaciji sanj Alexandra McQueera trudi Jaz.

Ne. Sami, označeni, še zdaj ostajajo le tisti, ki so tako nedolžni, da jih je sram, kot v tekstu pravi Babica.

“Interpretacijo sanj …” bi lahko interpretirala kot razlago nočnih mor prehoda Jaza od spoznanja homoseksualnosti do hrastove veje, na kateri se še zadnjič zagunca in obvisi, peder. Slovenska nočna mora je, zaradi prepletanja slovenske ljudske ikonografije vzbuja občutek, da se dogaja “nekoč, za devetimi gorami in devetimi vodami”. Saj si vsi, še zdaj, želimo, da bi na kresno noč praprot delovala. Ker se marsikateri linč svoboščin z desne še vedno interpretira kot upravičeni vkup uboge gmajne. In ker je bil že zdavnaj čas, da bi suhi očetje nehali siliti debele odrasle otroke v prenažiranje z navidezno srečo, da se jim še lakota sliši slastna. In da bi se mame nehale ukvarjati s krivdo slabih odločitev v mladosti, ko so bile še punce.

Kar bo jasno vsaj, ko iz slovenske ikonografije izzvenijo vsi vici v Dedkovem stilu: “A veš, kaj imata skupnega pička in motorna žaga? Če ti zdrsne roka, si v riti.”

Povezava: Interpretacija sanj Alexandra McQueera

Sandi Jesenik, Interpretacija sanj Alexandra McQueera

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Manja Žugman, 18. 12. 2020
Manja Žugman bere sodobno slovensko dramo
Matija Milčinski, 27. 11. 2020
Matija Milčinski bere sodobno slovensko dramo
Lara Paukovič, 8. 1. 2021
Lara Paukovič bere sodobno slovensko dramo
Joži Rode, 11. 12. 2020
Joži Rode bere sodobno slovensko dramo
Gaja Višnar, 4. 12. 2020
Gaja Višnar bere sodobno slovensko dramo
Birgit Van Ackere, 22. 1. 2021
Birgit Van Ackere bere sodobno slovensko dramo
Neža Vengust, 5. 2. 2021
Neža Vengust bere sodobno slovensko dramo
Matic Ferlan, 12. 2. 2021
Matic Ferlan bere sodobno slovensko dramo
Benedikt Ličen, 19. 2. 2021
Benedikt Ličen bere sodobno slovensko dramo
Ajda Kostevc, 26. 2. 2021
Ajda Kostevc bere sodobno slovensko dramo
Nina Valič, 6. 1. 2021
Zapisi iz brloga: Nina Valič
Nina Valič, 24. 12. 2020
Pismo mojemu igralcu Saši Tabakoviću