Birgit Van Ackere, 22. 1. 2021

Birgit Van Ackere bere sodobno slovensko dramo

Birgit Van Ackere študira ruščino, bolgarščino in slovenščino na Oddelku za vzhodnoevropske jezike in kulture na Univerzi v Gentu v Belgiji. Pri pouku slovenščine je imela priložnost prebrati eno dramsko besedilo v slovenščini. Izbirala je lahko med štirimi dramami, a jo je drama 'Črkolandija' Maje Gal Štromar takoj zanimala. V besedilu se Bine in Ana igrata s črkami, dokler se abeceda ne ujezi in napove stavko. Ali bosta Bine in Ana ponovno prepričala abecedo v prijateljstvo?

Foto: osebni arhiv

Zanimivo mi je bilo, kako prepoznavna je bila situacija. Vidimo otroka, ki še nočeta spati in zato si izmišljujeta izgovore. Želita si prebrati še eno pravljico, vendar so črke začele leteti iz knjige. Poskušata najti rešitev in s svojo domišljijo prideta do Črkolandije. Igrata igro s črkami, nato pa črke pokličeta. Opravičujeta se in rada bi, da bi črke spet postale prijateljice. Na sestanku se črke odločajo o njihovem odgovoru. Po dolgem premisleku se odločijo, da bodo spet vse prijateljice. Očetu sta potem celo pripovedovala o svoji pustolovščini. Problem je bil rešen in Bine in Ana končno odideta spat.

Zelo zanimiv tekst, ki sem ga z veseljem prebrala. Otroci so zelo kreativni in starši se lahko iz tega veliko naučijo :). Upam, da bom lahko v prihodnosti gledala slovensko dramo v resničnem življenju. Navdušuje me svet otrok in tega, kako se z njim spopadamo kot odrasli.

Povezava: Črkolandija

Maja Gal Štromar, Črkolandija

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Nina Valič, 15. 1. 2021
Nina Valič bere sodobno slovensko dramo
Matija Milčinski, 27. 11. 2020
Matija Milčinski bere sodobno slovensko dramo
Lara Paukovič, 8. 1. 2021
Lara Paukovič bere sodobno slovensko dramo
Manja Žugman, 18. 12. 2020
Manja Žugman bere sodobno slovensko dramo
Gaja Višnar, 4. 12. 2020
Gaja Višnar bere sodobno slovensko dramo
Neža Vengust, 5. 2. 2021
Neža Vengust bere sodobno slovensko dramo
Matic Ferlan, 12. 2. 2021
Matic Ferlan bere sodobno slovensko dramo
Benedikt Ličen, 19. 2. 2021
Benedikt Ličen bere sodobno slovensko dramo
Ajda Kostevc, 26. 2. 2021
Ajda Kostevc bere sodobno slovensko dramo