Joži Rode, 11. 12. 2020

Joži Rode bere sodobno slovensko dramo

Joži Rode je s pomočjo SiGledalovega iskalnika prebrskala bazo sodobnih slovenskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Andreja Skubica Pavla nad prepadom.

Foto: osebni arhiv

Avtor nam je odstrl usodo izjemne osebnosti, alpinistke Pavle Jesih. Iz prepletanja spominov na plezanje, ki jih obuja z Jožo Čopom, in povojnim montiranim procesom, spoznamo njeno držo. Je ponosna trdoživa ženska, ki jo ljubezen do narave in gora žene v edinstvene plezalske podvige. Zadnji je steber na Triglavu, ki se sedaj imenuje le po Čopu. Je enakovredna moškim in jih pogosto presega z bistrostjo in odrezavostjo. Ničesar se ne loteva na pol. Gore tega ne dopuščajo. Ko ne pleza več, se ravno s tako strastjo loti poslovne poti in postane filmska poznavalka. Tudi povojna oblast ji ni mogla do živega. Lahko so ji vzeli imetje, ne pa tudi njene časti, poštenosti in dostojanstva. Zaslišanje postavlja vprašanje, kdaj je srečanje z okupatorjem izdaja, kdaj pa poslovna poteza in možnost, da je pomagala OF. Oblast je to izkoristila po svoje. Izdaja prijateljev jo je bolela, ne pa potrla. Pavla se ni bala nobenega prepada, četudi je vanj padla, se je pobrala. Njena usoda nas spominja na Almo Karlin.

Drama odpira mnoga vprašanja. Posrečen je preplet filma in odrske postavitve.

Povezava: Pavla nad prepadom

Pavla nad prepadom, Andrej Skubic

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Gašper Troha, 6. 11. 2020
Gašper Troha bere sodobno slovensko dramo
Jan Pirnat, 23. 10. 2020
Jan Pirnat bere sodobno slovensko dramo
Vesna Hauschild, 20. 11. 2020
Vesna Hauschild bere sodobno slovensko dramo
Metka Dedakovič, 13. 11. 2020
Metka Dedakovič bere sodobno slovensko dramo
Vedrana Grisogono Nemeš, 30. 10. 2020
Vedrana Grisogono Nemeš bere sodobno slovensko dramo
Matija Milčinski, 27. 11. 2020
Matija Milčinski bere sodobno slovensko dramo
Gaja Višnar, 4. 12. 2020
Gaja Višnar bere sodobno slovensko dramo
Manja Žugman, 18. 12. 2020
Manja Žugman bere sodobno slovensko dramo
Lara Paukovič, 8. 1. 2021
Lara Paukovič bere sodobno slovensko dramo
Nina Valič, 15. 1. 2021
Nina Valič bere sodobno slovensko dramo