Aja Kobe bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Aja Kobe

Igralka Aja Kobe, članica ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Lene Hribar. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Otrok, ki je ustvaril svet (Rekvijem) Nebojše Pop-Tasića.


Aja Kobe / Foto: Urška Boljkovac

Najprej hvala dragi prijateljici in kolegici Leni Hribar za predajo štafete. Kljub temu da sem skoraj pred premiero in v obupnem pomanjkanju časa, sem jo z veseljem sprejela in se zakopala v branje ter odkrivanje nekaterih meni še neznanih slovenskih dram in dramatikov. Spremljam in podpiram to domiselno štafetno igro.

V branje priporočam poetično dramsko besedilo Otrok, ki je ustvaril svet (Rekvijem) meni ljubega avtorja Nebojše Pop-Tasića. Vprašanja rojstva in smrti, smisla, bistva, trajanja in toka življenja, vere, ljubezni, poslanstev, obstoja. Kdo sem? Kaj sem? Kje sem? Zakaj sem? Kam grem? Kaj bom, ko me ne bo več? Vsi se najprej rodimo: V začetku je bil krik, jok vreščanje ... V začetku je bil krik in Beseda. In Beseda je bila moja. Jaz sem otrok, je rekel. Jaz sem otrok, ki je ustvaril svet, je rekel. In živimo: Ves čas si mislil. Živim. Ves čas. Živelo. Je tebe. Življenje. Vročica. Lakota. Žeja. Poželenje. Življenje. Te. Živelo. Je strastno. Blazno. Nerazumno. Trud. Ves čas. Obrzdati. Silo. Bil si. Nekdo. Nekdo. Je bil. Ti. Nisi. Človek.

In umremo: Obmolknil sem za vselej, zaprl oči in pomislil: nikoli več ne bom videl sonca.

Besede Nebojše Pop-Tasića na papirju izgledajo in se berejo kot poezija, a ko jih izgovoriš, postanejo tako zelo enostavne in tako zelo življenjske. Naj se čim več izgovarjajo.

Leta 2010 so bili deli tega dramskega besedila uprizorjeni v predstavi Meso ali razodetje v režiji Jerneja Lorencija in produkciji Lutkovnega gledališča Maribor, v kateri sem igrala tudi sama in imela čast ter priložnost govoriti te besede. Zato mi je to besedilo še posebej ljubo.

Imela sem tudi Pop-Tasićevo knjigo v papirni obliki z naslovom Dobesednice, v kateri je objavljeno dramsko besedilo, ki vam ga priporočam. Prav te dni sem ugotovila, da sem knjigo očitno nekomu posodila. Prosim, vrni jo nazaj ali pa naprej podaj.

Štafeto branja predajam prijateljici in kolegici Katarini Klančnik Kocutar in svoji gledališki sestri Daši Doberšek, ker vem, da bosta z veseljem prebrskali bazo slovenskih sodobnih dramskih besedil in uživali v branju.

 Povezava: Nebojša Pop-Tasić: Otrok, ki je ustvaril svet (Rekvijem)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/aja-kobe-bere-sodobno-slovensko-dramo