Beti Strgar, 22. 2. 2019

Beti Strgar bere sodobno slovensko dramo

Študentka 4. letnika dramske igre Beti Strgar v branje priporoča besedilo Blaznost igre avtorja Nebojše Pop-Tasića.
:
:

Foto: osebni arhiv

„Spim, sanjam in igram naprej. In ko sanjam, se zbudim. In ko se zbudim, igram. Ne znam več razlikovati sanj od budnosti. Ne znam več razlikovati igre od resničnosti. Stojim pred vami. Spim. Sanjam. Igram. Naprej.“ 

 

Zakaj?
Ker se sanja ne samo z zaprtimi očmi in igra ne samo na odru.

Zakaj?
Ker je tekst neulovljiv, a te hkrati priveže nase.

Zakaj?
Ker spregovori o vseh in o vsem.

Zakaj?
Ker odpira tako najintimnejše predale v nas, ki si jih komaj upamo priznati in/ali pa se jih bojimo, in hkrati tiste, ki bi jih z lahkoto zakričali vsemu svetu.

Zakaj?
Ker je iskren. Čist tok misli brez filtriranja.

Zakaj?
Ker je kontradiktoren in paradoksalen in s tem realen in svoboden.

Zakaj?
Ker težko najdem besede, s katerimi bi opisala, zakaj, preprosto ...

Kaj?
Ne morem mimo tega teksta, ker se me vedno znova dotakne, vsakič navduši in pelje drugam. In mogoče, mogoče bo tudi tebe.

 

Povezava: Blaznost igre

Nebojša Pop-Tasić, Blaznost igre

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana.