Jakob Ribič, 21. 10. 2015

Simpozij: Alternativa danes? Umetnost ustvarjanja gledališča zunaj produkcijskih ultimatov

Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije je včeraj v sodelovanju s Festivalom Borštnikovo srečanje v prijetnem ambientu Salona uporabnih umetnosti organiziralo strokovno srečanje »Alternativa danes? Umetnost ustvarjanja gledališča zunaj produkcijskih ultimatov«.
:
:

Foto: Boštjan Lah, Matej Kristovič/Arhiv FBS

Kot sta zapisali avtorici koncepta in organizatorki Nika Arhar in Nika Leskovšek, je bil osnovni namen celodnevnega strokovnega srečanja premisliti produkcijske pogoje, pod diktatom katerih mora danes ustvarjati uprizoritvena umetnost.

Dogodek je potekal v treh sklopih. Ob deseti uri so Blaž Lukan, Barbara Orel in Rok Vevar podali teoretsko – zgodovinska izhodišča za pogovor, ki se je nadaljeval skozi celoten dan. Barbara Orel je v svojem predavanju »Alternativa v razmerju do kritiške, teoretske in raziskovalne dejavnosti« izpostavila nujnost sprotnosti refleksije, v kar se – po njenem mnenju – vlaga premalo. Kritiška, teoretska in raziskovalna dejavnost ima velik pomen pri vzpostavljanju alternative, saj ta ni le plod umetniškega ustvarjanja, temveč tudi rezultat njenega reflektiranja. Blaž Lukan je v svojem predavanju »Alternativa kot paralela« predlagal minimal(istič)en premik v govoru o angažirani umetnosti oziroma gledališču, ki se kaže v prehodu od alternativnega k paralelnemu. Čeprav se na prvi pogled razlika med obema pojmoma zdi majhna in morda celo nebistvena, je v svojem prispevku dokazoval, da temu ni tako. Paralelno teži k temu, da je neodvisno od dominantnega, a ne na način, da je proti njemu, temveč ob njemu, vzpostavitev paralelnega toka pa bi po njegovem prineslo mnoge pozitivne učinke. Med najpomembnejšimi se mu zdi, da bi se zaradi novega razmišljanja produkcije, pojavila nova estetika. Rok Vevar se je v svojem prispevku »Ali danes lahko govorimo o alternativah?« spraševal, kaj je bila zgodovinska umetniška, kulturna in družbena alternativa, na katero se po navadi radi sklicujemo, do vprašanja, kaj je danes z alternativami in ali o njih sploh lahko govorimo, pa je nastopil precej kritično in tako tudi ovrednotil trenutno kulturno politiko.

V drugem sklopu sta moderatorki s svojimi gosti prevprašali sodobne repertoarne politike institucionalnih gledališč. Te so pretresali Mare Bulc, režiser in nekdanji umetniški vodja Gleja, v katerem je uvedel tako imenovane rezidence, dramaturginja in trenutna umetniška vodja Drame SNG Maribor Diana Koloini, Amelia Kraigher, ki si je v zadnjih dveh letih kot selektorica FBS ogledala več kot dvesto predstav in ima zato odličen pregled nad sodobno gledališko produkcijo, in hrvaški kritik Igor Ružić. Po premoru za kosilo je sledila še razprava o sodobni neodvisni sceni – o tem, kaj neodvisna scena je, kaj so njene prednosti in slabosti so razpravljali mlada režiserka Nika Bezeljak in igralec Uroš Kaurin in nekoliko izkušenejši režiser in umetniški vodja Via Negative Bojan Jablanovec, umetniška direktorica zavoda Bunker Nevenka Koprivšek ter publicistka, kolumnistka in samozaposlena v kulturi Jedrt Jež Furlan.

***

Vsebino Biltenov 50. Festivala Borštnikovo srečanje ustvarjajo študentke in študenti mariborske Filozofske fakultete, ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo in zunanje prostovoljke. Ponovno pa bilten sodeluje tudi z gledališkim portalom SiGledal.

Povezave:

FBS

Jure Mavrič, 24. 10. 2015
Zapis iz dnevnika
Ana Laura Richter, Jernej Potočan, 24. 10. 2015
Simpozij: Gledališče v mestu
Manja Gatalo, 24. 10. 2015
Intervju: Goran Vojnović
Gordana Lacić, 24. 10. 2015
Prigode iz zaodrja
Vita Zgoznik, 23. 10. 2015
Smejmo se, veliko se smejmo!
Danijela Sekej, 23. 10. 2015
D – i – Y Pre d STAVA
Vita Zgoznik, 23. 10. 2015
Lavreatka - Ljerka Belak
Vita Zgoznik, 22. 10. 2015
Pogovor s Tonetom Partljičem
Danijela Sekej, 20. 10. 2015
Intervju - Razbiti vrč
Nina Zupančič, 17. 10. 2015
Bogastvo narodov – Poljsko gledališče
Sindi Kustec, 19. 10. 2015
Intervju - Šolski zvezek
Ana Kovačič, 19. 10. 2015
Raj! Zdaj?
Danijela Sekej, 21. 10. 2015
Intervju z Niko Leskovšek
Jakob Ribič, 18. 1. 2019
Ta nesrečni rod in njegov konec
Varja Hrvatin, Maša Radi Buh, Jakob Ribič, 6. 4. 2023
Koliko McDonald’s točk je vredno človeško življenje?