Danijela Sekej, 21. 10. 2015

Intervju z Niko Leskovšek

Nika Leskovšek: D – i – Y Pre d STAVA, inter-aktivna igra, ki sodelujoče popelje skozi 36 fiksnih dramskih situacij, kljub temu pa ima po naključju vsakokrat unikaten rezultat.
:
:

Foto: Arhiv Nika Leskovšek

Danijela: Čeprav gre za predstavo (D – i – Y Pre d STAVA), ki bo tekom Festivala Borštnikovo srečanje uprizorjena kar 8-krat, od tega že samo danes 2-krat, bo to še zmeraj premalo, da bi jo lahko videli vsi zainteresirani. Koliko gledalcev/udeležencev naenkrat lahko pravzaprav sprejme ta predstava?

Nika: Načeloma je predstava zasnovana celo za 4 akterje, s tem, da sem jaz četrti. Lahko pa tudi sodelujejo štirje, potem jaz pač nisem aktivno vpeta v nastajanje.

Danijela: Čemu ta elitizem?

Nika: Projekt je nastal skozi mojo raziskavo naključja in v taki obliki imajo udeleženci največ od njega. Lahko pa ga vidi kdorkoli želi. Na festivalu pa so seveda, logično, določene omejitve.

Danijela: Gre torej na idejni ravni za boj proti forsiranju hiperprodukcije? Raje malo in večkrat?

Nika: Bolj je šlo za moje ukvarjanje s teorijami iger, za vračanje k nekim preprostim postopkom kreativnosti, na katere dostikrat pozabljamo, ker smo preobremenjeni, ko delamo v več projektih hkrati. Pa tudi za DIY postopke. Ker navsezadnje gre točno za to: »Naredi sam svojo predstavo«. Za večidel stvari sem bila zadolžena sama, ker za kaj več, žal, nisem imela financ. Celoten projekt je bil financiran s pomočjo kulturne žepnine in iz lastnih sredstev.

Danijela: V opisih predstave je vse precej abstraktno. Nam lahko date konkreten primer, kaj se zgodi med predstavo?

Nika: Pridite pogledat. Sploh ni abstraktno. Ljudje me dostikrat sprašujejo, kakšno vlogo ima dramaturg v ustvarjalnem procesu. D – i – Y Pre d STAVA je pravzaprav produkt tega mojega razmisleka, kaj je dramaturgija in hkrati preizkušanje različnih dramaturških strategij. Hm, čeprav to zdaj zveni malo abstraktno, ne? Boljše, da pridete pogledat.

Danijela: Zakaj niste predvideli možnosti, kjer trije udeleženci participirajo, ostala publika pa voajersko spremlja dogajanje?

Nika: Udeleženci se ne bi tako sprostili, če bi jih nekdo opazoval, gledalci pa samo z opazovanjem tudi ne bi mogli tako uživati. V bistvu sem hvaležna festivalu, da mi je omogočil izvedbo predstave na tak način, ker to sploh ni tako samoumevno.

Danijela: Kdo vse se je do sedaj udeležil te predstave in kakšni so bili odzivi?

Nika: Udeleženci so res zelo različni – od dijakov do starejših; od ljudi, ki so močno vpeti v gledališko dogajanje, do takih, ki gledališča sploh ne spremljajo. Ti so bili presenečeni, ker navadno niso pomislili na gledališko predstavo s tega vidika.

Danijela: Je za participacijo potrebno kakšno likovno predznanje, posebne ročne spretnosti?

Nika: Ne, prav nobenih pogojev ni. No, razen, da znajo brati. Za čisto majhne to ravno ni (smeh).

***

Vsebino Biltenov 50. Festivala Borštnikovo srečanje ustvarjajo študentke in študenti mariborske Filozofske fakultete, ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo in zunanje prostovoljke. Ponovno pa bilten sodeluje tudi z gledališkim portalom SiGledal.

Povezave:

FBS

Povezani dogodki

Jure Mavrič, 24. 10. 2015
Zapis iz dnevnika
Ana Laura Richter, Jernej Potočan, 24. 10. 2015
Simpozij: Gledališče v mestu
Manja Gatalo, 24. 10. 2015
Intervju: Goran Vojnović
Gordana Lacić, 24. 10. 2015
Prigode iz zaodrja
Vita Zgoznik, 23. 10. 2015
Smejmo se, veliko se smejmo!
Danijela Sekej, 23. 10. 2015
D – i – Y Pre d STAVA
Vita Zgoznik, 23. 10. 2015
Lavreatka - Ljerka Belak
Vita Zgoznik, 22. 10. 2015
Pogovor s Tonetom Partljičem
Danijela Sekej, 20. 10. 2015
Intervju - Razbiti vrč
Nina Zupančič, 17. 10. 2015
Bogastvo narodov – Poljsko gledališče
Sindi Kustec, 19. 10. 2015
Intervju - Šolski zvezek
Ana Kovačič, 19. 10. 2015
Raj! Zdaj?
Danijela Sekej, 23. 10. 2015
D – i – Y Pre d STAVA
Danijela Sekej, 20. 10. 2015
Intervju - Razbiti vrč