Nika Vrabec, 31. 10. 2020

Pismo mojima igralcema Urošu Kaurinu in Vitu Weisu

Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Nika Vrabec piše igralcema Urošu Kaurinu in Vitu Weisu.
:
:
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank

Bila je zadnja predstava, ki sem si jo ogledala pred prvo koronsko omejitvijo gibanja. Takrat še nisem niti slutila, da bo suša, brez popolne očaranosti nad dogajanjem na odrskih deskah, trajala tako dolgo. Gostovanje vajine predstave v mojem domačem gledališču me je takoj pritegnilo in zdelo se je, da je priložnost treba izkoristiti.

Heroj 2.0, predstava z veliko začetnico. Udaren začetek, preigravanje vlog, ki jih igra vsak posameznik. Popolno raziskovanje igralca in večno poskušanje prodreti do samega bistva. Kdo je najboljši? Odvrgla sta vse maske, razgalila sebe in gledalce. Bila sta naravnost fantastična! Začetni nelagodnost in zadržanost v dvorani sta bili hitro preseženi, vse je preraslo v kohezijo, da smo v samem bistvu vsi enaki – 'goli', vseh oznak, zadržkov, prepričanj, predsodkov. Predstavila sta igralčevo poslanstvo skozi različne perspektive in nas naučila biti tu in zdaj.

Vedno v svoji najboljši luči, popolno in slepo prepričanje, da ti lahko uspe. Da je to edina pot, da boš postal najboljša različica sebe. Hvala vama.

Naj bo to tudi popotnica za odrske deske, ki samevajo. Mi, gledalci, pa lahko le upamo, da bodo zgodbe na njih čim prej ponovno oživele in se bomo lahko vrnili v dvorane ter odhajali iz njih vedno znova navdušeni, presunjeni, za vedno spremenjeni.

- Nika Vrabec

Koronavirus, Uroš Kaurin, Vito Weis

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Povezani dogodki

Anja Grmovšek, 31. 10. 2020
Pismo igralcem in igralkam
Lana Krmelj, 29. 10. 2020
Pismo moji igralki Poloni Juh
Luka Polc, 30. 10. 2020
Pismo moji igralki Nini Ivanišin
Janja Majcen, 31. 10. 2020
Pismo vsem slovenskim gledališčnikom
Benedikt Ličen, 1. 11. 2020
Pismo "igralki" Simoni Semenič
Mija Kramar, 1. 11. 2020
Pismo gledališču
Alex Kama Devetak, 2. 11. 2020
Pismo hostesam in hostesnikom