Darinka Kozinc, 2. 11. 2020

Pismo mojemu igralcu Kristijanu Gučku in celotnemu ansamblu SNG Nova Gorica

Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Darinka Kozinc piše igralcu Kristijanu Gučku in celotnemu ansamblu SNG Nova Gorica.
:
:

Kristijan Guček / Foto: Peter Uhan

Življenje nas v svoji nepredvidljivosti postavlja na različne preizkušnje, v mnogotere situacije.

Zaprtost in omejevanje, odtegljaj kulturnih in drugih prireditev povzročajo, da se s hvaležnostjo spominjamo tudi že doživetega.

Bizarna opera Peter Kušter mi je zapustila neverjeten vtis (gledala sem jo dvakrat) predvsem in tudi zaradi vaše odlične nosilne vloge, v kateri ste imeli možnost pokazati paleto svojih talentov, ki za igralca pomenijo »dodano vrednost«.

Ker gledališče spremljam praktično že od srednješolskih klopi (bolj ali manj!), lahko rečem, da ste v SNG Nova Gorica vnesli neko drugačno svežino, iz mladega igralca se levite v zrelega interpreta različnih vlog, skozi katere gledalci spoznavamo širok razpon oblikovanja vlog, ki jih posamezni igralec zmore in nosi v sebi.

Sklepam, da v tem času najbrž pogrešate publiko, publika pa vse vas, ta medsebojni odnos, ki se ustvari, naelektri v dvorani, je vzajemen. Dar, ki ga ima igralec, njegov ponik v globino vloge, zahteva veliko znanja, energije in ne nazadnje tudi tistega pravega človeškega trenutka, da v vlogo dodaš košček srca, košček svoje duše. To gledalci opazimo, to razdajanje!

Dragi mladi igralec, časi so pač taki, kot so, vse mine in odteka, tudi to bo! Lahko bi preprosto zapisala, saj se bo vse še vrnilo, mogoče ne v taki obliki, kot bi si želeli, mogoče pa se rojeva nekaj novega, nekaj drugačnega, morebiti celo prelomnega, kar pred umetnika postavlja nove izzive (ne nazadnje teater nastavlja ogledalo družbi!).

Toda ta čas moramo preživeti, se soočiti z njim in delovati tako, da okoliščine ne načenjajo našega jedra, našega bistva.

Ostanite zdravi z željo, da se vsi čim prej vrnemo v gledališke dvorane, eni na oder, drugi pa v mehkobo sedežev.

 - Darinka Kozinc  

Kristijan Guček, SNG Nova Gorica, Koronavirus

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Povezani dogodki

Benedikt Ličen, 1. 11. 2020
Pismo "igralki" Simoni Semenič
Mija Kramar, 1. 11. 2020
Pismo gledališču
Alex Kama Devetak, 2. 11. 2020
Pismo hostesam in hostesnikom
Manja Žugman, 3. 11. 2020
Pismo našim igralcem in igralkam
Maja Senekovič, 3. 11. 2020
Pismo mojemu plesalcu Antonu Bogovu
Liu Zakrajšek, 4. 11. 2020
Pismo dramatičarki Katji Gorečan
Kristijan Guček, 28. 11. 2020
Zapisi iz brloga: Kristijan Guček
Marko Bratuš, 2. 12. 2020
Zapisi iz brloga: Marko Bratuš