Benedikt Ličen, 1. 11. 2020

Pismo "igralki" Simoni Semenič

Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalec Benedikt Ličen piše Simoni Semenič.
:
:

Simona Semenič / Foto: Nada Žgank

PISMO IGRALKI[1] SIMONI SEMENIČ[2]

Draga Simona[3], toliko vlog in toliko iger spraviti v življenje na oder je nepredstavljivo, pogumno, drzno in garaško delo.

Kakšen napor je to, si lažje predstavljam, ker izhajam iz istega okolja, kjer je zamrlo tovarištvo, so propadle tovarne in podjetja (Lipa, Kovinska, Tekstina, IKA in Primorje) in za nameček so se predstavniki ljudstva odločili podreti Kulturni dom ter zgraditi Lidl. Ob tem pa je še Postojna problematična kot rojstni kraj nepotrebnih ljudi in duš, tudi danes[4]. V tvojih časih (1981) in še malo kasneje sploh nismo vedeli, kaj je to drugačnost, še manj pa, kaj je nestrpnost do drugačnih, ker smo bili vsi enaki – tovariši in smo se tako tudi obnašali drug do drugega. Nismo vedeli, kaj je pomoč, niti je nismo potrebovali, saj smo ves čas delali vse za vse.

Letos boš verjetno ostala sama na odru, a držim pesti, da se to vseeno ne bi zgodilo. Danes ponujam pomoč v besedi. Za začetek bo to morda vsaj nekaj. Upam. Upam in se bojim. Srce je srečno. Dalje z veseljem pričakujem 4. februar, ne samo zato, ker bo moj sin dopolnil 18 let, temveč zato, da ga bom zaradi polnoletnosti[5] lahko peljal v Novo Gorico na štrudelj. Sadove jerebike si bom privoščil sam, potem pa upam, da bomo šli skupaj na ples in še kaj. Do velikega šmarna bo še pol leta, a s pomočjo graničarjev gremo lahko zlahka čez vse meje. Že samo iz besedila vidim, da se ves čas ukvarjaš z vsemi tehnikami steklarstva in jih tudi obvladaš. To ogledalo je popolno. Nemogoče je, da bi ga režiser ali igralci poškodovali, če se držijo tvojih mojstrskih navodil. Praznik bo. Praznik pred praznikom kulture. Za kulturo, naprej!

Od evropskega mrliča do mrliča je kratka pot, ostankov ni. Najhujša za Evropo je utrujenost, je dejal Nietzsche, ko je bil na višku moči in je imel voljo do nje.

Končno je prišel čas velikega počitka[6]. Mir s teboj in vajeniški pozdrav,

- Benedikt[7] Ličen[1] tudi jaz sem igralec vsi smo igralci
[2] ali pot za vnebohod
[3] res da hodim večino življenja po vseh štirih a ti niti do gležnjev ne sežem iz spoštovanja bi te moral petkrat vikati a glede na ajdovsko ali bolje štursko poreklo pojasnjujem svoje tikanje
v resnici se bi te rad dotaknil
objel
[4] pred leti begunci iz bosne
danes
[5] rodil se je pozno popoldan pravzaprav ga je mati rodila takrat tako da bo na večerni premieri že polnoleten
[6] dio bono kolk bi lohku p`lmudu po ajdusku ma pole bi blu pismu tku dougu d ga ne bi mougu več skrjšt
[7] pred leti sem si domišljal da sem papež v odstopu

Koronavirus, Simona Semenič

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Povezani dogodki

Anja Grmovšek, 31. 10. 2020
Pismo igralcem in igralkam
Luka Polc, 30. 10. 2020
Pismo moji igralki Nini Ivanišin
Janja Majcen, 31. 10. 2020
Pismo vsem slovenskim gledališčnikom
Alex Kama Devetak, 2. 11. 2020
Pismo hostesam in hostesnikom
Manja Žugman, 3. 11. 2020
Pismo našim igralcem in igralkam
Katarina Gomboc Čeh, 3. 11. 2020
Pismo gledališču
Benedikt Ličen, 19. 2. 2021
Benedikt Ličen bere sodobno slovensko dramo