Mojca Redjko, 1. 11. 2020

Pismo mojemu režiserju Luki Marcenu in študentom AGRFT

Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Mojca Redjko piše režiserju Luki Marcenu in študentom AGRFT.
:
:

Ljudožerci / Foto: Željko Stevanić, arhiv UL AGRFT

Dragi Luka,

ni dolgo, kar sva se videla. Na prepišen četrtkov popoldan, dan pred uradnim odprtjem in hkrati ustavitvijo Borštnika, sva filigransko natančno dorekla naloge in termine ter prostore za pripravo tako težko pričakovanih žlahtnih (in živih) študentskih vsebin.

S položaja rezultata se zdi najin zavzeti sestanek svetlobna leta daleč … Stara dvorana je namreč ostala prikrajšana za Ljudožerce, Mali oder brez minutk, ki ste jih s sošolci tako izvirno in domišljeno zasnovali. Obe presežno angažirani ekipi sta se pripravljali zaman. Širše, tudi Kazimir in Karolina nista pripotovala v Maribor, krvavo nujni Kvartet je prekratko živel v intimnem zaodrju, je pa razstava v kratkem obdobju odprtja dovolj glasno hlipala iz brbotanja emocij, da je pritegnila kakšnega obiskovalca več, kot bi ga običajni dogodek v običajnem oktobru. Blog se je komaj dobro zagnal, pa je že ugasnil … Seminar se še ni utegnil odlepiti od teoretskih izhodišč, pa smo se razšli. Spet.

Hudič je v podrobnostih! Ta spet utegne težko pasti. Ker sedaj že vemo, da ne bo lahko. Sploh ker umetniški študijski procesi, ki nenehno silijo v samoizpraševanje, samoanalizo in samovrednotenje, nujno potrebujejo dialog. Potrebujejo široko komunikacijo, živi stik, prisotnost občinstva. Kontinuiteto.

»Bomo lahko stopili vsak iz svojega okvirja, si pogledali v oči, si prisluhnili in šli naprej skupaj?« se sprašuješ v premisleku ob kranjskih Monologih s kavča. Luka, bomo! Študenti ste v tem letu postali močni posamezniki in profilirani ustvarjalci, oblikovali ste čvrsto skupnost. To je pomembna popotnica skozi težke čase, za nas gledalce pa zanesljiv obet svetle gledališke prihodnosti. Zato nestrpno pričakujem/-o vaše stvaritve, mislim/-o na vas, verujem/-o prav v vas, ki boste odločno zakorakali v nove (ne nujno boljše) čase, dobro pripravljeni nanje.

Želim ti, da se kmalu vrneš v mariborsko Verono, vsem gledališkim študentom pa želim potrpljenja, volje in moči v časih, ko se »študijski proces do preklica (spet!) v celoti izvaja na daljavo«.

- Mojca Redjko

Koronavirus, Luka Marcen, AGRFT

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Anja Grmovšek, 31. 10. 2020
Pismo igralcem in igralkam
Luka Polc, 30. 10. 2020
Pismo moji igralki Nini Ivanišin
Janja Majcen, 31. 10. 2020
Pismo vsem slovenskim gledališčnikom
Benedikt Ličen, 1. 11. 2020
Pismo "igralki" Simoni Semenič
Mija Kramar, 1. 11. 2020
Pismo gledališču
Alex Kama Devetak, 2. 11. 2020
Pismo hostesam in hostesnikom
Mojca Redjko, 12. 5. 2017
Mojca Redjko bere sodobno slovensko dramo
Katarina Klančnik Kocutar in Mojca Redjko, 3. 12. 2010
Iz gledališkega lista in o predstavi