Manica Maver, 24. 10. 2020

Pismo moji igralki Patrizii Jurinčič Finžgar

Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Manica Maver piše igralki Patrizii Jurinčič Finžgar.
:
:

Patrizia Jurinčič Finžgar / Foto: Luca Quaia

Draga Patrizia!

Ekipa portala SiGledal me je povabila, naj napišem pismo »svojemu igralcu«, in moram reči, da sem takoj pomislila nate. Imela sem privilegij, da sem tvojo igralsko pot spremljala, še preden si postala poklicna igralka: Male dame, Krvava uganka za osem žensk … Ah, krasni spomini!

Ko si stopila na profesionalno pot, si takoj opozorila nase z izvirno in kakovostno avtorsko predstavo Devetsto, kjer si že pokazala svojo veliko kreativnost. Kasneje sem te občudovala v marsikateri vlogi. Najbolj se mi je vtisnila v spomin tvoja Andromaha iz Evripidove tragedije Trojanke, kjer si me ganila do solz. Pred kratkim pa si me ponovno presenetila v predstavi Stoletje muzikala, kjer si se (spet) izkazala kot odlična pevka pa tudi plesalka. Mislim, da Slovenija premore malo tako vsestranskih talentov.

Poleg tega, da si odlična igralka, si tudi izvrstna gledališka pedagoginja. Malo igralcev se zna tako približati otrokom in mladostnikom ter jih navdušiti za nastopanje! Ko smo skupaj pripravljali muzikal Zvezde pomladi, si me presenetila predvsem s svojo disciplino in smislom za organizacijo: vse si imela naštudirano in pripravljeno do zadnje minutke, zadnjega giba na odru, zadnje besede. Nič ni bilo prepuščeno naključju.

Zdaj je virus začasno ustavil tvoje nastopanje na odrskih deskah. Zaradi pandemije mi tudi še ni uspelo videti predstave Tutošomato, ki bi si jo morala ogledati že marca v Kopru, a je žal odpadla zaradi izrednih razmer.

V času spomladanskega "lockdowna" nisi mogla mirovati in si sama posnela celo zvočno knjigo, Manzonijeva Zaročenca. Kdo ve, ali nas boš tudi v tem času presenetila s kakšnim novim projektom?

No, sploh ne vem, kje dobiš energijo za vse, kar počneš. Hvaležna sem ti za vsa umetniška doživetja, ki sem jih bila deležna prek tvoje interpretacije. Pazi nase, ostani zdrava in upajmo, da te bom kmalu lahko spet gledala na odru!

- Manica Maver

Koronavirus, Patrizia Jurinčič Finžgar

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Gašper Troha, 17. 10. 2020
Pismo mojemu igralcu Blažu Šefu
Mihaela Lozar, 20. 10. 2020
Pismo moji igralki Barbari Cerar
Ana Gabrovec, 20. 10. 2020
Pismo mojemu igralcu Mihi Bezeljaku
Maša Majcen, 17. 10. 2020
Pismo moji igralki Pii Zemljič
Gaja Velušček, 24. 10. 2020
Pismo gledališki hiši SNG Nova Gorica
Živa Matevc, 26. 10. 2020
Pismo moji igralki Nini Rakovec
Anja Pirnat, 25. 10. 2020
Pismo moji igralki Nini Ivanišin
Martina Malinovič, 25. 10. 2020
Pismo slovenskim kulturnikom
Nejc Rožman Ivančič, 27. 10. 2020
Pismo moji igralki Nataši Barbari Gračner
Patrizia Jurinčič Finžgar, 26. 11. 2020
Zapisi iz brloga: Patrizia Jurinčič Finžgar
Manica Maver, 9. 10. 2020
Manica Maver bere sodobno slovensko dramo