Manica Maver, 9. 10. 2020

Manica Maver bere sodobno slovensko dramo

Manica Maver je profesorica slovenščine, pedagoginja in umetniška vodja Radijskega odra iz Trsta, kjer sodeluje kot igralka, režiserka in avtorica besedil ter dramatizacij. Vodi mladinske dramske skupine, dela v gledališki šoli in se ukvarja z govorno in gledališko vzgojo. V branje priporoča besedilo Sodna obravnava avtorja Tomaža Susiča.

Foto: osebni arhiv

V branje priporočam radijsko igro Sodna obravnava Tomaža Susiča. Na začetku igre se poslušalec znajde v sodni dvorani med procesom proti Toniju Cosulichu, ki je obtožen nekega krvoločnega dejanja. Branilec skuša sodnici prikazati obtoženca kot žrtev težkega otroštva in mladosti, ki ga je pogojevala prirojena telesna hiba in večletno hudo medvrstniško nasilje. Skozi flashbacke, ki jih uvaja branilčeva obramba obtoženca, bralec/poslušalec spozna nekatere ključne trenutke Tonijevega življenja. Vrh drame predstavlja opis okrutnega zločina, pri katerem je bil protagonist soudeležen in zaradi katerega mu sodijo. Tu je glavna oseba predstavljena v vsej svoji tragiki, saj je Toni res sokriv grozljivega umora, a vendar je tudi žrtev: zaradi druženja z neusmiljenim hudodelcem, od katerega se pusti manipulirati, da bi bil vsaj od nekoga v družbi sprejet, pade v brezno zla, od koder ni rešitve.

Igra je napisana spretno, bralec oz. poslušalec zgodbo odkriva postopoma, avtor izvrstno stopnjuje napetost. Poleg tega so obravnavane teme v drami, kot so vrstniško nasilje, socialna izključenost in nasilje, izredno aktualne in pereče.

Povezava: Sodna obravnava

Sodna obravnava, Tomaž Susič

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Luka Gluvič, 2. 10. 2020
Luka Gluvič bere sodobno slovensko dramo
Jerca Polc, 22. 5. 2020
Jerca Polc bere sodobno slovensko dramo
Tajda Jerkič, 15. 5. 2020
Tajda Jerkič bere sodobno slovensko dramo
Tamara Babić, 8. 5. 2020
Tamara Babić bere sodobno slovensko dramo
Mihaela Lozar, 1. 5. 2020
Mihaela Lozar bere sodobno slovensko dramo
Neja Repe, 16. 10. 2020
Neja Repe bere sodobno slovensko dramo
Jan Pirnat, 23. 10. 2020
Jan Pirnat bere sodobno slovensko dramo
Vedrana Grisogono Nemeš, 30. 10. 2020
Vedrana Grisogono Nemeš bere sodobno slovensko dramo
Gašper Troha, 6. 11. 2020
Gašper Troha bere sodobno slovensko dramo