Katja, 28. 1. 2021

Pismo hostesni službi Cankarjevega doma

Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Katja: "Pogrešam te male, vsakdanje trenutke. Pogrešam vas in delo z vami in resnično upam, da se kmalu spet vidimo, spet delamo skupaj, spet vljudno povabimo gledalce v dvorano – in pa, da se kaj kmalu spet podružimo." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.
:
:

Foto: Pixabay

Ves svet je bil v meni; in dam mu vso svojo lepoto in ga ustvarim iznova. – Ivan Cankar, Tujci

Za uvod v tole kratko pismo sem si izbrala Cankarjev citat iz Tujcev, čeprav naslov tega dela morda ni najprimernejši – zame ste namreč v prvi vrsti prijatelji, sodelavci, kameradi. Preden sem dobila priložnost dela v tem kolektivu, me je vedno naravnost fasciniralo, kako hostese Cankarjevega doma vedno delajo ubrano kot najboljša švicarska ura – kasneje pa sem spoznala, da za tem stoji še veliko več kot pa zgolj natančen načrt dela in razporeditev po pozicijah; za tem je tudi dober tim, veliko potrpežljivosti in razumevanja, ogromno iznajdljivosti in kakšen prijeten večer ali dva druženja v hostesni sobi.

Sploh v zadnjih mesecih veliko mislim na Cankarjev dom in na vse vas, na vse dogodke in potencialne zaplete na teh dogodkih, na zlaganje programskih listov pred dogodkom vedoč, da jih bo velika večina ostala ali pa jih bo treba pobirati po dvorani, na dolge ure v garderobi (in ja, včasih tudi v garderobi 3!), na dispozicije in »lovljenje« tistih najboljših dogodkov … še in še bi lahko naštevala.

Pogrešam te male, vsakdanje trenutke. Pogrešam vas in delo z vami in resnično upam, da se kmalu spet vidimo, spet delamo skupaj, spet vljudno povabimo gledalce v dvorano – in pa, da se kaj kmalu spet podružimo.

Prav lep pozdrav vsem skupaj,

Katja

Koronavirus, CD

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Mojca Belak, 23. 1. 2021
Pismo mojemu igralcu Žigi Udirju
Liza Privošnik, 25. 1. 2021
Pismo SNG Opera in balet Ljubljana
Neja Čop, 22. 1. 2021
Pismo kolektivu SNG Drama Ljubljana
Teja Goli, 29. 1. 2021
Pismo gledališkim improvizatorjem
Božidar Flajšman, 30. 1. 2021
Pismo moji igralki Vesni Jevnikar
Aleš Vaupotič, 1. 2. 2021
Pismo mojemu igralcu
Samanta Kobal, 2. 2. 2021
Pismo moji dragi igralki Marjuti Slamič
Katja Predan, 3. 12. 2020
Pismo režiserki Nini Rajić Kranjac
Katja Štucin, 21. 5. 2008
Zgodil se je "Kafe na Ptuju"