Mojca Belak, 23. 1. 2021

Pismo mojemu igralcu Žigi Udirju

Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Mojca Belak: "Če bi mi dopuščal čas, bi si predstavo ogledala vsaj še enkrat, predvsem zaradi vas." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.
:
:
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

Dragi Žiga. 

Ne poznava se in vem, da bi bilo vljudno začeti to pisanje s "Spoštovani" ali pa z "Dragi g. Udir", a se mi zdi oboje premalo osebno. Všeč mi je, da mi pobuda Pismo mojemu igralcu daje možnost, da vam napišem nekaj besed.  

Novembra 2019 sem doživela vašega Christopherja v sklopu abonmaja v Gledališču Koper. S svojo izjemno igro ste se mi globoko vtisnili v spomin in veselila sem se prihodnjih predstav, v katerih vas bom lahko gledala v različnih vlogah.  

Roman Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa poznam, odkar je izšel v Veliki Britaniji, in ko sem videla, da ga bodo uprizorili, me je zelo zanimala prav upodobitev Christopherja. V romanu si bralec lahko predstavlja mladega fanta z vsemi njegovimi avtističnimi težavami, nisem pa pričakovala, da bo lahko tako zelo zaživel tudi na odru.  

S tremi besedami: bili ste odlični. In še s tremi: bili ste fantastični. Če bi mi dopuščal čas, bi si predstavo ogledala vsaj še enkrat, predvsem zaradi vas. Prepričana sem, da če ne bi bili v naslovni vlogi vi, ki ste nosili največjo težo s tako čutečo upodobitvijo avtističnega fanta, verjetno celotna uprizoritev ne bi bila tako dobra. 

Želim vam, da se kmalu vrnete na odrske deske in s svojim nespornim talentom uprizorite še veliko likov. Odkar sem vas videla v Kdo je umoril psa, sem pozorna na to, kje ste zasedeni.   

Lep pozdrav, 

Mojca Belak 

Koronavirus, Žiga Udir

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Povezani dogodki

Simona Kosi, 13. 1. 2021
Pismo Operi in baletu SNG Maribor
Magda Lojk, 14. 1. 2021
Pismo igralcem
Ivo Prijatelj, 21. 1. 2021
Igralcem, ki so sanjali Grotowskega
Neja Čop, 22. 1. 2021
Pismo kolektivu SNG Drama Ljubljana
Liza Privošnik, 25. 1. 2021
Pismo SNG Opera in balet Ljubljana
Teja Goli, 29. 1. 2021
Pismo gledališkim improvizatorjem
Božidar Flajšman, 30. 1. 2021
Pismo moji igralki Vesni Jevnikar
Žiga Udir, 30. 1. 2021
Zapisi iz brloga: Žiga Udir