Ajda Kostevc, 26. 2. 2021

Ajda Kostevc bere sodobno slovensko dramo

Ajda Kostevc, študentka dramske igre na AGRFT, je štafeto prejela iz rok Neže Vengust. Odločila se je prebrati in v branje predlagati Arijo Saše Pavček.
:
:

Foto: Regina Jakšič

“MM: Jaz ... ne vem. Jaz nisem nikoli ...
RADIJSKI VODITELJ: Niste - kaj?
MM: ... bila politično ... nič”

Enodejanka Arija je radijski intervju operne pevke Magdalene Merkus z radijskim voditeljem Harisom Harihafisbegićem. Voditelj pevko izprašuje o njeni karieri, življenju, pogosto pa zastavlja tudi vprašanja o njenih stališčih do družbene problematike. Medtem ko se pevka spretno izmika vsakršni oporečnosti in večkrat pokaže svoj vse prej kot omikan značaj, se razkrivajo tudi grenke izkušnje voditelja.

Tekom pogosto duhovitih replik se nam zastavljajo vprašanja o kulturi, kozmopolitizmu in banalizaciji, vendar se duhovitost razblini v spoznanju, da gre za resno refleksijo kulture, pravzaprav v širšem pomenu besede. Poanta, ki me je najbolj nagovorila, je zagotovo vprašanje o stališču umetnika. Je umetnik tisti, ki se je dolžan do problematike opredeliti in svoj nazor jasno zastopati? Tema se mi zdi pomembna in vredna obravnave, saj opredeljenost dojemam kot ključno nalogo ne le umetnika, temveč vsakega izmed nas. Menim, da je to predpogoj, da smo kot skupnost občutljivi opazovalci sveta.

Arijo bi priporočila v branje, saj verjamem, da bi se o tematiki, ki jo zastavlja besedilo, moral spraševati vsakdo.

Štafeto želim predati sošolki, študentki gledališke režije, Maruši Sirc.

Povezava: Arija

Saša Pavček, Arija

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana.