Timotej Novaković, 13. 4. 2018

Timotej Novaković bere sodobno slovensko dramo

Timotej Novaković, študent tretjega letnika dramske igre, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejel iz rok Line Akif. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst 5fantkov.si Simone Semenič.
:
:

Timotej Novaković / Foto: CTF UL AGRFT

Najprej se zahvaljujem Lini za predano štafeto!

V drami 5fantkov.si Simone Semenič spremljamo pet otrok: Blaža, Jurija, Denisa, Vida in Krištofa. Deset in enajst let stari otroci se dobivajo v zapuščeni hiši, kjer se igrajo različne na videz nedolžne igre. Še prehitro vidimo, kako se na jasen način skozi igrice odslikava svet “odraslih”. Sistem, ki se zakorenini v otroke in z odraščanjem začne postajati realnost. Lahko bi rekli, da so igre, ki se jih igrajo otroci v drami, na nek način nezavedno pripravljanje na odraslo življenje; ker še niso del tega sveta, si ga ustvarjajo sami za zabavo, za krajšanje časa. Vsaj ne enakopravni, popolnoma sebe zavedajoči del, prej delujejo kot pasivne žrtve neusmiljenega okolja in vzgoje svojih staršev, kar pa se že vse pozna na njihovih osebnostih in medsebojnih odnosih ter so v drami prikazani na iskren in realen način. Vidimo, kako se med njimi takoj vzpostavi hierarhija in pa katere pozicije oziroma statuse znotraj igric zavzemajo.

Ob branju drame, sem večkrat ostal odprtih ust, ker so me nekatere situacije oziroma obnašanje otrok drug do drugega spomnile na moja otroška leta in mi dale misliti na to, kaj je mene izoblikovalo v človeka, kakršen sem danes.

Zanimiva je izbira dramatičarke Simone Semenič, da otroke igrajo odrasle ženske. Dobro uprizoritev s tako zasedbo sem že videl, me pa res zanima, kako bi drama učinkovala, če bi jo dejansko odigralo pet fantkov. Ali bi se nas zato še bolj dotaknila in bila bolj kruta v svoji iskrenosti ali pa ne bi bili sposobni videti dlje od nekaj otrok, ki tekajo po odru?

Definitivno gre za izjemno delo Simone Semenič, ki je zagotovo več kot vredno Grumove nagrade.

Štafeto predajam svojemu mentorju in profesorju Sebastijanu Horvatu, ki nas študente spodbuja h kritičnemu mišljenju in k stalnemu prevpraševanju sebe in sveta okoli nas, po drugi strani pa nam kaže, da moramo na vsako stvar pogledati z različnih zornih kotov in se tudi takrat, ko mislimo, da vse vemo, izogniti moraliziranju.

Štafeto predajam tudi svoji sošolki in dobri prijateljici Ani Penci, s katero rad diskutiram o gledališču, in me res zanima, kaj bo napisala.

 

Povezava: Simona Semenič: 5fantkov.si

Simona Semenič, 5fantkov.si

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Valentina Rajaković, 1. 4. 2018
Valentina Rajaković bere sodobno slovensko dramo
Nuša Kalanj, 30. 3. 2018
Nuša Kalanj bere sodobno slovensko dramo
Ajda Bračič, 6. 4. 2018
Ajda Bračič bere sodobno slovensko dramo
Pia Vatovec, 31. 3. 2018
Pia Vatovec bere sodobno slovensko dramo
Eva Kučera Šmon, 13. 4. 2018
Eva Kučera Šmon bere sodobno slovensko dramo
Sebastijan Horvat, 14. 4. 2018
Sebastijan Horvat bere sodobno slovensko dramo
Lev Mastnak Trobentar, 14. 4. 2018
Lev Mastnak Trobentar bere sodobno slovensko dramo
Helena Fašalek, 20. 4. 2018
Helena Fašalek bere sodobno slovensko dramo
Jernej Gašperin, 20. 4. 2018
Jernej Gašperin bere sodobno slovensko dramo