Gaja Velušček, 20. 3. 2020

Gaja Velušček bere sodobno slovensko dramo

Gaja Velušček je dijakinja novogoriške gimnazije dramsko-gledališke smeri. Štafeto je prejela iz rok profesorice Samante Kobal. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo slovenske moderne dramatike in njeno pozornost je pritegnila drama slovenskega dramatika, pesnika in pisatelja Gorana Gluvića Predmet pogovora.
:
:

Foto: osebni arhiv

Kaj se zgodi, ko se pomešata svet sanj in resničnosti ter ju več ne ločiš in ne prepoznaš? V takšni absurdni situaciji se znajde Vladimir Visocki, ki so ga obtožili, da je bil na Itaki in prepeval Konstantinu Kavafiju. Obtoženi je iz minute v minuto postavljen v vedno bolj absurdno situacijo in tožilec mu postavlja nenavadna vprašanja, odgovor na katera vedno prinese kazen za obtoženega. Kljub vsej zdrahi pa ne zaideta s predmeta pogovora: Itaka. Situacija postaja vedno bolj absurdna in nevzdržna. Ampak kdo je ta neusmiljeni tožilec? Saj to je vendarle sam Vladimir Visocki oziroma razumski del njegove zavesti, ki mu ne da miru, dokler …

A: Ne razburjajte se po nepotrebne. (premor) Nadaljujva. Predmet najinega pogovora..
B: K vragu! Ne želim sodelovati s svojim razumom! (premor)
A: Vladimir Visocki, ne počnite tega. (premor) Vladimir Visocki, to je bič. To ni vrv za obešanje. Odgovorite mi, ali ste bili na Itaki. Koga ste srečali na poti za Itako? Komu ste peli na poti za Itako? Vladimir Visocki, ukazujem vam, da ne smete uporabljati biča za drugačne namene. Bič je bič, vrv za obešanje je vrv za obešanje. To ni predmet najinega pogovora.
B: Nikoli nisem bil na Itaki. K vragu z Itako! (ropot stola)
(premor)
A: Tega ne bi smeli storiti, Vladimir Visocki, ne bi smeli. (premor) Preiskave je konec. Razum se je spet sprevrgel v svoje nasprotje. Oproatite mi, Vladimir Visocki, kajti nikoli ne bom zvedel, kje sem storil napako. Niste mi dovolili. Tega mi razum ne dovoli.

Dramo priporočam v branje vsem, ki bi radi spoznali svet absurda, pričaranega z grotesko ter s slikanjem nasprotij: komičnost – tragičnost in iluzija – realnost.

Štafeto predajam Lei Figelj, Hani Tršar in Luki Seražinu.

Povezava: Predmet pogovora

Goran Gluvić, Predmet pogovora

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Suzana Krevh, 28. 2. 2020
Suzana Krevh bere sodobno slovensko dramo
Samanta Kobal, 6. 3. 2020
Samanta Kobal bere sodobno slovensko dramo
Maja Kovač, 13. 3. 2020
Maja Kovač bere sodobno slovensko dramo
Manca Lipoglavšek, 14. 2. 2020
Manca Lipoglavšek bere sodobno slovensko dramo
Matic Eržen, 21. 2. 2020
Matic Eržen bere sodobno slovensko dramo
Monika Ivančič, 27. 3. 2020
Monika Ivančič bere sodobno slovensko dramo
Pia Marija Žugman, 10. 4. 2020
Pia Marija Žugman bere sodobno slovensko dramo
Anja Grmovšek, 17. 4. 2020
Anja Grmovšek bere sodobno slovensko dramo
Suzana Kokalj, 24. 4. 2020
Suzana Kokalj bere sodobno slovensko dramo
Gaja Velušček, 24. 10. 2020
Pismo gledališki hiši SNG Nova Gorica