Monika Ivančič, 27. 3. 2020

Monika Ivančič bere sodobno slovensko dramo

Monika Ivančič je magistrska študentka slovenistike, novinarka in glasbenica, ki svoje misli najraje izraža v prepletu ljubezni do jezika in glasbe. V iskalniku portala SiGledal je v bazi sodobnih dramskih del izbrala besedilo Tri ženske Vinka Möderndorferja.
:
:

Foto: osebni arhiv

Kje današnji človek išče srečo? Kje se njegovo srce zares v polnosti umiri? Lahko v vsej poplavi izbiranja med tisočimi ponudbami z gotovostjo najde edinstveno zdravilo, da pozdravi svojo dušo in popelje svoje misli na zdrav sprehod skozi milino svojega bistva – živeti čudež življenja? Möderndorfer se v dramskem delu Tri ženske zelo prodorno dotika ravno čustvenega doživljanja treh žensk: Silve, Barbare in Suzane, ki vsaka po svoje padajo v vedno hujšo duhovno in čustveno krizo. Popelje nas skozi hiteči svet, naš svet, svet, ki mu vlada nadvse nenavadna in hitro rastoča religija potrošništva. Zares jasno in čutno izpisani dialogi nas postavijo v žarišče širjenja duha potrošništva, natančneje v nakupovalno središče. Prepričanje, da je svoje čustvene potrebe čisto preprosto mogoče potešiti z nakupovanjem, nakupovanjem in še enkrat nakupovanjem, nadvse raste. Möderndorfer torej z metaforiko in hkrati neposrednimi dialogi med ženskami, ki jih spoznavamo, odstira pogled na današnjo družbo. To izzivalno in družbenokritično dramo bi morali danes postaviti na vsak oder in v vsak kotiček zbirališč današnjega človeka. Potrebno nam je spregledati. Trdno spregledati! Leta 2015, ko je bila drama napisana, namreč epidemije nenehnega oglaševanja izdelkov na izdelke še ni bilo nikjer. Trenutno pa je epidemija na vrhuncu in lahko bi rekli, da je drama Tri ženske pravo preroško delo. Upajmo samo, da kljub izgubljenosti in slepemu sledenju t. i. vplivnežev nekje enkrat vendarle srečamo Modrost, ki odpira vrata do pravega miru. Če tri ženske v literarnem svetu z nakupovanjem niso nasitile svoje duše, zakaj bi jo potem mi v svojem realnem bistvu, v svojem edinstvenem življenju?

Povezava: Tri ženske

Vinko Möderndorfer, Tri ženske

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana.