Pia Marija Žugman, 10. 4. 2020

Pia Marija Žugman bere sodobno slovensko dramo

Pia Marija Žugman je študentka slovenistike in polonistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V branje priporoča besedilo Trupla avtorjev Vide in Matjaža Voglarja.
:
:

Foto: osebni arhiv

»Mamica, imaš notri mrliča?« – »Kakšno neumno vprašanje, otrok. Mamica ima ZMERAJ notri mrliča.« Zbanalizirana smrt in prikaz družbe skozi groteskne osebe sta postavljena v majhno bolnišnico na Poljskem, natančneje v njeno secirnico. Štirica glavnih likov ima zaradi skrajno različnih osebnosti zelo zanimive in dinamične odnose, ki vodijo dogajanje v drami in nas iz dejanja v dejanje puščajo v želji, da bi osebam sneli maske, ki so jim nadete. Okolje smrti, krvavih prizorov, alkohol in trupla vzpostavljajo v drami mračno vzdušje, ki pa ga razbijajo glavne osebe s svojimi vsakdanjimi dialogi in čudaško ljubkim obnašanjem. Glede na to, da je secirnica načeloma prostor smrti, je zanimivo, kako nam ta v drami ne vzbuja neprijetnega občutka in se fokus nikoli ne ustavi na njej, niti ko ena izmed protagonistk umre. Zaradi zdravniškega žargona in vpletanja jidiša v dialoge (ter končnih opomb, ki nam vse to razlagajo) se v dogajanje zlahka vživimo in si predstavljamo resničnost, v kateri se drama odvija.

Vsi elementi v drami so seveda le orodje v rokah skrbnega in premišljenega prikaza prereza, v tem primeru današnje poljske družbe ali pa katerekoli družbe, ki nam je kot bralcu blizu. Vsaka izmed oseb predstavlja posameznika z individualnimi izkušnjami in vrednotami, dilema pa je v tem, katera izmed njih je najbolj dominantna in si bo uspela podjarmiti druge. V meni se ob tem vzbuja vprašanje, ali je res potrebno, da ena zmaga? Je upanje na raznoliko, a strpno družbo res le utopično sanjarjenje? Res nismo sposobni sprejeti sočloveka z vso prtljago, ki jo nosi s sabo, pa čeprav morda niti ne po lastni krivdi? Mu je nismo pripravljeni pomagati nositi?

Dramo priporočam vsem, ki si zastavljate podobna vprašanja. V njej gotovo ne boste našli odgovorov, bogatejši pa boste za izkušnjo in mnenje, kar je vedno bolje kot nič in navsezadnje prvi korak do strpnosti in medsebojnega razumevanja.

Povezava: Trupla

Vida Voglar, Trupla, Matjaž Voglar

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana.