Matic Eržen, 21. 2. 2020

Matic Eržen bere sodobno slovensko dramo

Matic Eržen je dijak Srednje medijske in grafične šole v Ljubljani. V prostem času se ukvarja z gledališčem kot amaterski igralec. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je izbral besedilo Hodnik avtorja Matjaža Zupančiča.
:
:

Foto: Lovro Golob

Takoj ko sem izvedel, kaj moram narediti, sem si rekel, da bom bral Zupančiča. Njegovi teksti so mi bili zmeraj všeč, najljubši mi je Goli pianist ali Mala nočna muzika, pred letom sem si tudi ogledal predstavo v amaterskem gledališču v Škofji Loki. Eden izmed meni ljubših tekstov Zupančiča je tudi Vladimir.

Razmišljal sem o tem, da bi morda še enkrat prebral katerega od zgoraj navedenih, vendar sem raje izbral nekaj novega zame. Odločil sem se za Hodnik, dramski tekst, ki govori o resničnostnih šovih na način Big Brotherja. Branje tega teksta je bilo zanimivo, med branjem sem neprestano razmišljal, če so morda resničnosti šovi res tako »resnični« kot ta v tem tekstu. V besedilu tekmovalci (sedem jih je) živijo v nekem stanovanju več mescev in to pred kamerami, ki so prižgane 24/7, tako da lahko kar pozabijo na zasebnost v svoji bližnji prihodnosti. Zanimivo mi je bilo, kako je Zupančič razvijal osebe, čeprav meni osebno je pri eni osebi malo pretiraval z »razvojem«. Tekmovalci pa imajo v svojem stanovanju hodnik, v katerem ni kamer in kamor gredo, ko se hočejo odmakniti od vsega. Max, ki ima vlogo nekakšnega nadzornika oz. skrbnika tekmovalcev, jim pove, da naj se hodnika čim bolj izogibajo, čeprav se ga ne. 

Zelo zanimiv tekst, ki sem ga z veseljem prebral. Všeč so mi bile vse osebe, ki so delovale kot osebe, ki jih vidimo v pravih šovih (lačne pozornosti). Edina stvar, ki me je res zmotila, je bilo nekaj delov osmega dejanja. Zdi se mi, da je morda Zupančič malo pretiraval z nekaterimi stvarmi, ki so se kar naenkrat spremenile, jaz bi morda par stvari bralcu predstavil že prej, ampak kakor koli, konec je bil še vedno v redu in takšen, kot sem si ga želel.

Hvala še enkrat Heleni za nominacijo. Jaz bi nominiral Špelo Klemenčič, Jona Napotnika in Gašperja Murna.

Povezava: Hodnik

Matjaž Zupančič, Hodnik

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Anamarija Krajšek, 17. 1. 2020
Anamarija Krajšek bere sodobno slovensko dramo
Manca Lipoglavšek, 14. 2. 2020
Manca Lipoglavšek bere sodobno slovensko dramo
Eneja Urnaut, 31. 1. 2020
Eneja Urnaut bere sodobno slovensko dramo
Mia Hočevar, 24. 1. 2020
Mia Hočevar bere sodobno slovensko dramo
Suzana Krevh, 28. 2. 2020
Suzana Krevh bere sodobno slovensko dramo
Samanta Kobal, 6. 3. 2020
Samanta Kobal bere sodobno slovensko dramo
Maja Kovač, 13. 3. 2020
Maja Kovač bere sodobno slovensko dramo
Gaja Velušček, 20. 3. 2020
Gaja Velušček bere sodobno slovensko dramo
Monika Ivančič, 27. 3. 2020
Monika Ivančič bere sodobno slovensko dramo