Anja Pirnat, 3. 4. 2020

Anja Pirnat bere sodobno slovensko dramo

Anja Pirnat je študentka magistrskega študija slovenistike in pedagogike. Zelo rada sprehaja svoje misli – včasih ob knjigi, ob pisalu in listu papirja, včasih ob skodelici kave in dolgih pogovorih. Najbolj uživa, kadar se njene misli naužijejo svežega zraka – tako kot ob branju dramskega besedila Simone Semenič 5fantkov.si, ki ga je izbrala s pomočjo SiGledalovega iskalnika.
:
:

Foto: osebni arhiv

Gledališka igra Simone Semenič 5fantkov.si je »igra za pet igralk s prologom in epilogom«, ki bralcu predoči neizprosno podobo medosebnih odnosov in družbene realnosti. V ospredju je večplastna igra vlog – vloge Blaža, Jurija, Denisa, Vida in Krištofa so namenjene igralkam, obenem pa teh pet fantkov zaseda različne vloge v igricah, ki se jih igrajo v zapuščeni kamniti hiši ob sobotah popoldne. Tako se pred bralcem pojavijo kot različni superjunaki v igri »JLA«, zaživijo kot »mame in atiji«, igrajo se »pedre in neonacije« ter »hare krišne«. Bralec hitro spozna, da v igranju ni nič otroško nedolžnega, temveč je vse le projekcija nasilja, ki se kaže v izbiri mestoma vulgarne, vseskozi pa nasilne govorice. Zdi se, da je nasilje nekaj vsakdanjega, fantkom pa so pravila pretresljivo jasna. Tako so nasilni odnosi v zakonu in širši družini, družbene oziroma spolne vloge so začrtane in neizbežne, polno je nestrpnosti do različnih posameznikov ali skupin, ne nazadnje pa so fantki nasilni tudi eden do drugega. Med igro se rišejo življenjske zgodbe Blaža, Jurija, Denisa, Vida in Krištofa in ob spremljanju surovih prizorov bralec lahko hitro pozabi, da naj bi bili to pravzaprav – otroci. Zgovoren pa je tudi epilog, ki napove prihodnost vseh petih fantkov in je glede na njihova otroštva srhljivo logičen ali celo pričakovan. Večplastna igra vlog bralcu omogoča kritično distanco do medčloveških odnosov, družbe in seveda otroštva.

Dramsko besedilo Simone Semenič 5fantkov.si bi v branje priporočila kot pedagoginja, slovenistka in tudi zgolj kot bralka. Zagotovo neodložljivo branje za vse, ki v prebranem iščejo nekaj, kar bo zaposlovalo misli tudi kasneje.

Iskrena hvala Maji Kovač za predajo štafetne palice, Mihaeli Lozar pa za njeno sprejetje.

Povezava: 5fantkov.si

Simona Semenič, 5fantkov.si

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Suzana Krevh, 28. 2. 2020
Suzana Krevh bere sodobno slovensko dramo
Samanta Kobal, 6. 3. 2020
Samanta Kobal bere sodobno slovensko dramo
Maja Kovač, 13. 3. 2020
Maja Kovač bere sodobno slovensko dramo
Gaja Velušček, 20. 3. 2020
Gaja Velušček bere sodobno slovensko dramo
Monika Ivančič, 27. 3. 2020
Monika Ivančič bere sodobno slovensko dramo
Pia Marija Žugman, 10. 4. 2020
Pia Marija Žugman bere sodobno slovensko dramo
Anja Grmovšek, 17. 4. 2020
Anja Grmovšek bere sodobno slovensko dramo
Suzana Kokalj, 24. 4. 2020
Suzana Kokalj bere sodobno slovensko dramo
Mihaela Lozar, 1. 5. 2020
Mihaela Lozar bere sodobno slovensko dramo
Tamara Babić, 8. 5. 2020
Tamara Babić bere sodobno slovensko dramo
Anja Pirnat, 25. 10. 2020
Pismo moji igralki Nini Ivanišin