Zala Dobovšek, 18. 8. 2008

FRONTA SODOBNEGA PLESA 2008: Formalno omrežena

Front@ bo za nekaj dni ponovno skupaj združila priznana imena mednarodne plesne scene, ki bodo sodobno umetnost prenesla tudi »na obrobje«.

Konec meseca se v Murski Soboti tudi letos obeta »razgibano« festivalsko dogajanje, za katerega bo že tretjič zapored v organizaciji zavoda Flota in pod umetniškim vodstvom Matjaža Fariča poskrbela Front@ sodobnega plesa. Festival se bo dogajal od 26. do 30. avgusta in bo v sklopu osrednjega programa občinstvu ponudil sedem izrazito dinamičnih plesnih predstav, katerih zasedbe prihajajo iz Avstrije, Madžarske, Hrvaške, Slovaške in Slovenije. Spremljevalno dogajanje bo to leto s plesnimi classi poseglo tudi v polje izobraževanja, javna diskusija o vprašanjih (de)centralizacije sodobnega plesa z naslovom »Rob sodobnega plesa – sodobni ples na obrobju« pa se bo refleksivno, kritično in teoretično poskušala vtreti v samo bistvo problematike, ki je vse bolj opazna, včasih tudi težavna in predvsem vredna obravnave tako iz umetniškega in razvojnega kot tudi družbenega in produkcijskega vidika.

»Fronta« se v svoji imenski konotaciji v prostoru umetnosti že vsa tri leta fokusira na svojstven produktiven upor proti centralizaciji sodobne umetnosti in preko ustvarjalnih pristopov »bojevito« širi dostopnost plesne produkcije ter se trudi vrhunske kulturno-umetniške dogodke locirati tudi izven ustaljenih lokacij. Stremi tudi k širšemu omogočanju udejstvovanj mladih ustvarjalcev ter njihovih kolaboracij, obenem pa se trudi dodatno razpreti pogled občinstvu, odmaknjenemu od utečenih središč kulturnega dogajanja.

Poslanstvo festivala Front@ je, poleg pregleda sodobnih plesnih stvaritev iz Srednje Evrope,  predvsem ustvariti referenčno točko za profesionalne plesalce in občinstva na večjem področju sodobnega plesa v Evropi in aktivno spodbujati, primerjati, analizirati in se zavzemati za razvoj sodobnega plesa in plesnega občinstva v kulturno prikrajšanih pokrajinah severnovzhodne Slovenije in sosednjih držav (Avstrija, Madžarska, Hrvaška). Festival si prizadeva ustvariti program, ki bi zagotavljal odskočno desko za nadaljnja teoretična razmišljanja ter s tem omogočal kratke preglede sodobnih trendov in razvoja v sodobnem plesu; namenil pa bi jim tistim, ki se s plesom ukvarjajo neposredno (koreografom, plesalcem), teoretikom (producentom, kritikom, teoretikom) in občinstvu (iz vseh štirih držav). 

Letošnji festival v kontekstu mednarodnih sodelovanj na področju umetnosti in plesne produkcije zagotovo predstavlja posebno prelomnico, ki pa bo svojo dejansko pomembnost in pravi pomen pokazala predvsem v naslednjih letih; Murska Sobotabo leta 2012 sestavni del Kulturne prestolnice Evrope in Front@ sodobnega plesa bo znotraj kulturnih dogajanj predstavljala osrednji dogodek novonastale mednarodne mreže “Dance Explorations Beyond Front@ - Beyond Front@ plesno raziskovanje”, ki si bo prizadevala zagotavljati dostop do visokokakovostne kulturne ponudbe tudi državljanom na podeželju in manjših mestnih področjih. Mreža deluje v okviru šestih soorganizatorjev: Flota (Murska Sobota, SLO), Dance Week Festival (Zagreb, HR), cie Frenak (Budimpešta, HU), Dance Identity/D.ID (Pinkafeld, AT), OHO (Oberwart, AT) in Plesni Teater Ljubljana (Ljubljana, SLO), ki združujejo strokovnost in izkušnje z lokalnimi in mednarodnimi umetniki in občinstvi, da bi ustvarili novi skupni podvig v sodobnem plesu.

Mreža ni vezana le na festival, temveč vsebuje širši program, ki vzpodbuja mobilnost in medsebojno sodelovanje med mladimi plesalci in ostalimi ustvarjalci scenskih praks. Predvsem pa bo podpirala produkcijo in predstavitev sodobnega plesa na obmejnih področjih severnovzhodne Slovenije, jugovzhodne Avstrije, zahodne Madžarske in severnovzhodne Hrvaške. V času festivala bo potekala idejna predstavitev mrežnega projekta, njegovih vizij in nekaterih konkretnih načrtov.

Letošnja festivalska edicija se bo odvijala v luči priznanih plesnih skupin, ki so v svojih deželah in širše po Evropi bile deležne pomembnih nagrad in priznanj. Vsebinsko pa se bodo skozi gib dotikale izjemno raznolikih vprašanj: od nekorektnega poseganja človeštva v mehanizme narave, raziskovanja najglobljih in zapletenih psihičnih ustrojev človeka, lucidnega spajanja folklornih izročil in sodobnih plesnih tendenc, intimnega reflektiranja in vrednotenja prijateljskih vezi, do raziskovanja taktičnosti zapeljevanja, prodiranja v neskončnost neba in padanja nazaj na Zemljo …

Kakor pravi umetniški vodja festivala Matjaž Farič, »tretja Fronta omogoča vpogled v vso raznolikost sodobnega plesnega ustvarjanja danes. Kljub raznolikosti avtorskih poetik pa je skupen imenovalec vseh predstav telo in njegov premik, ki v vabljenih predstavah prevlada nad konceptualno negibnimi in breztelesnimi trendi.«

 

Povezave:

FRONT@ 2008: S plesom "na obrobje"

KOREO-KLEPET: Matjaž Farič

29. april, mednarodni dan plesa: LEPO MI JE

 

 

 

Front@

Zala Dobovšek, 11. 12. 2008
Aktualni fragmenti sodobnega plesa v Pragi
Zala Dobovšek, 24. 1. 2009
Na pragu Prage
Zala Dobovšek, 19. 11. 2008
Odrski PROCES novodobnega Josefa K.
Zala Dobovšek, 26. 9. 2008
BABY DRAMA?
Zala Dobovšek, 5. 2. 2008
Ob prvi obletnici portala SiGledal
Zala Dobovšek, 21. 10. 2007
»Najhujša cenzura je avtocenzura.«
Sprašuje: Zala Dobovšek, 9. 9. 2007
Intervju čez lužo: JURE GANTAR
Sprašuje: Zala Dobovšek, 14. 4. 2008
KOREO-KLEPET: Matjaž Farič
Sprašuje: Zala Dobovšek, 23. 3. 2008
Intervju na gugalnici: NEJC GAZVODA
Sprašuje: Zala Dobovšek, 11. 3. 2007
37. Teden slovenske drame - Pogovor z Blažem Lukanom
Zala Dobovšek, 14. 12. 2007
Komu laska zlatolaska 2007?
Flota & Fronta, 14. 5. 2009
Program 4. Fronte sodobnega plesa
Zala Dobovšek, 26. 2. 2010
Hipno in večno gledališko leto