SNG Drama, 19. 2. 2011

Danes na Dnevih komedije: Ponudba in povpraševanje

DNEVI KOMEDIJE 2011 (tekmovalni program) - Boštjan Tadel: Ponudba in povpraševanje, režiser Janusz Kica, produkcija SNG Drama Ljubljana.
:
:

foto: Peter Uhan

 ... v bistvu je življenje brezveze. Razen če imaš dovolj denarja, da si ga zapolniš z vedno novimi vragolijami, ki ti krajšajo čas. Do neke mere. Denar je v bistvu brezveze. Razen če ga nimaš. Potem postane zoprn. Zdravstvo je v bistvu super sistem. Dokler se v njem ne znajde posameznik, ki potrebuje pomoč. Zdravniki so super posamezniki. Ki večinoma delujejo v sistemu.

Cerkev je itak represivna institucija iz mračnega srednjega veka. Razen v usmiljenosti svojega utemeljitelja in njegovih nevidnih sledilcev. Duhovno stremljenje je v resnici komično. In pomalem bukovo. Telo pa prej ali slej postane režeče se okostje. In/ali prah.

V Ponudbi in povpraševanju se skupaj znajdeta družini (nekdanje) po rangu tretje osebnosti CK ZKS in ministra za zdravje v bolj desni vladi samostojne Slovenije, progresivni pevski zbor s cerkvenimi koreninami, krščansko-socialistični sindikalist, mednarodno izjemno uspešna investitorka in duhovno ter telesno čudežno obdarjena receptorka zasebne klinike. V igri je mlada ljubezen, ministrski položaj, denar in skrivnostna, smrtno nevarna bolezen.

Preprosto rečeno, gre za temeljne reči. In za srečanje oseb, ki le redko pridejo skupaj, kar omogoča neobičajne žanrske posege in navkljub temeljnim rečem v glavnem lahkoten ton, kajti v bistvu je življenje brezveze ...Iz kritike:
Tadel s podobo tradicionalne (jedrne) bogate meščanske družine na eni in razširjene netipične celice na drugi strani, s pestro in pogosto integracijo različnih motivov, izriše podobo današnjega skorumpiranega in malodane dolgočasnega sveta, temelječega na precej zreduciranih medsebojnih odnosih. Vez med pristnim ´nekdaj´ (če je epitet sploh kdaj produktivno funkcioniral) in umetno skonstruiranim ´sedaj´ sta primorana - zaradi mladostniške avtosugestije in porajajočih se filozofskih vzgibov - navidezno vzdrževati najmlajša lika, zaljubljenca Marko in Veronika. Odmik od ustvarjenih družinskih vrednot, ki jih kritično reflektirata oba, tako Marko iz eliti pripadajoče družine, kot sindikalistova hči in vnukinja - socializmu predane babice - Veronika, je pomemben odmik (malodane prostovoljna marginalizacija) od tradicionalnih družbenih vzorcev. Vendar je ´uporništvo´ docela razvidno šele ob zaključku, saj je nekoliko naivna pomiritev in celo združitev obeh ´strani´-preproste Koroščeve družine in visokokotirajoče Bohinčeve, mladima prinesla večjo zmedo, kot je bila ob hipno minljivih zbadanjih pred ´srečnim´ iztekom. Več
(Anita Volčanjšek, Med enoumjem in tržnim kaosom današnjega sveta, SiGledal, 30. 4. 2010)


foto Peter Uhan

Boštjan Tadel
Ponudba in povpraševanje

Režiser Janusz Kica
Dramaturginja Mojca Kranjc
Scenografinja Slavica Radović Nadarević
Kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov
Lektorica Barbara Korun
Glasbeno vodstvo Martina Batič
Oblikovalec luči Milan Podlogar

Igralci
Marko Bohinc, dr. med. stažist - Aljaž Jovanović
Veronika Korošec, absolventka Filozofske fakultete - Nina Ivanišin
Aleš Korošec, sindikalni funkcionar, Veronikin oče - Gregor Baković
Mara Rozman Korošec, Veronikina babica - Silva Čušin
Tara, receptorka zasebne kirurške klinike - Alida Bevk
Barbara Purgar, stranka zasebne kirurške klinike - Zvezdana Mlakar
Jošt, redovnik, vodja glasbene skupine Amor - Klemen Slakonja
Ana, študentka - Romana Vengust k. g.
Eva, študentka - Polonca Ribič k. g.
Gašper, študent, dobrih dvajset - Tadej Osvald k. g./Peter Martinčič k. g.
Prof. dr. Mojca Hočevar Bohinc, Markova mama - Veronika Drolc
Katra, gospodinjska pomočnica pri Bohinčevih - Marijana Brecelj
Dr. Rajko Bohinc, dr. med., minister za zdravje RS - Matjaž Tribušon
Stojan Kremžar, dr. med. - Ivo Ban


Povezave: