CD, 13. 2. 2011

Danes na Dnevih komedije: Martin in Gregor

DNEVI KOMEDIJE 2011 (spremljevalni program) - Po povesti Frana Levstika: Martin in Gregor ali od junaka do bedaka, režija: Matjaž Latin, produkcija: Cankarjev dom.
:
:

foto Nada Žgank
Kdo ne pozna Levstikovega močnega in samosvojega Krpana z Vrha, ki se je ukvarjal s tihotapljenjem angleške soli, zaradi česar ga je imela oblast za trn v peti? Nekega zimskega dne je Krpan tovoril sol na svoji kobilici, ko mu je prišel naproti voz, na katerem je bil sam cesar, ki ga Krpan ni prepoznal. Krpan je dvignil kobilico in jo z lahkoto prestavil, da je ne bi povozili. Leto dni po tem dogodku je po Dunaju začel razsajati strašen velikan Brdavs. Vabil je vse junake v boj, a nihče ga ni uspel premagati. Takrat se je cesar spomnil na močnega Krpana in ga dal poklicati. Premeteni tihotapec soli, ki dunajski dvor reši pred nadležnim Brdavsom, je utelešenje moči, zdrave pameti in ponosa. Na njem ni nič hlapčevskega, nič ne dvomi in ničesar ga ni strah.

Danes, ko nam je vsem sojeno po petnajst minut slave in je vsak izmed nas nekakšen glavni junak v območju lastne mini žajfnice, včasih pozabljamo, iz kakšne snovi so resnični junaki. Boštjan Gombač, ki nastopa v vlogi Gregorja, je tudi avtor in virtuozni izvajalec večine neposredno izvajane glasbe s svojim širokim glasovnim obsegom ter številnimi inštrumenti, glasbili in zvočili.


Foto Nada Žgank

Predstava Martin in Gregor ali od junaka do bedaka je idealna priložnost, da se za obisk gledališča odloči vsa družina, saj je predstava namenjena predvsem mladini od 11. do 15. leta.

Kritike:
Boštjan Gombač, ki je tudi avtor in virtuozni izvajalec večine neposredno izvajane glasbe s svojim širokim glasovnim obsegom ter številnimi inštrumenti, glasbili in zvočili, je v demonstriranju svoje očarljive inštrumentalne in pevske virtuoznosti ter med glasbeniki redke duhovitosti zgledno odmerjen in natančen, v (samo)posmehljivem igralskem karikiranju medijskih potrošniško mimobežnih »junakov našega časa« pa primerno oster in zajedljiv, a ne žaljiv. Pavle Ravnohrib pa je s svojo vrhunsko jezikovno in govorno kulturo ter prepričljivo odrsko prezenco imenitni interpret klasične in žlahtne Levstikove pripovedi ter obenem z vsem prepričljivim preprostim in jasnim značajskim volumnom ljudskega junaka nadvse izzivalni nasprotnik dandanašnjim medijskim junakom in junaštvom.
(Slavko Pezdir, Delo, 16. 1. 2010)

Martin in Gregor ali od junaka do bedaka
Po povesti Frana Levstika
Režiser Matjaž Latin
Scenografka in kostumografka Barbara Stupica
Skladatelj Boštjan Gombač
Igralca:
Pavle Ravnohrib - Martin
Boštjan Gombač - Gregor

Povezave: