MGP, 25. 2. 2011

Danes na dnevih komedije: Gajaš, arestant

DNEVI KOMEDIJE 2011 (tekmovalni program) - Feri Lainšček: Gajaš, arestant, režija Marko Naberšnik, produkcija Mestno gledališče Ptuj.
:
:

foto Črtomir Goznik
Kdo ne pozna Pištija Gajaša, legendarnega avtomehanika iz Lainščkovega romana Petelinji zajtrk, ki ga je v veliki slovenski filmski uspešnici z enakim naslovom tako prepričljivo upodobil igralec Vlado Novak? Pa vendar, kaj se je s priljubljenim literarnim in filmskim junakom zgodilo potem, ko je tistega usodnega jutra nameril pištolo v enega izmed svojih tovarišev in pritisnil na petelina? Pisatelj Feri Lainšček, režiser Marko Naberšnik in igralec Vlado Novak so zopet združili moči in nam razkrili, kaj se je po usodnih strelih zgodilo s Pištijem Gajašem.

Nastala je vznemirljiva in pretresljiva gledališka pripoved o zaporniku, ki je tudi za rešetkami ostal zvest samemu sebi in se ni odrekel svojemu specifičnemu pogledu na svet in dogajanje okoli sebe. Igralec Vlado Novak je v monodrami z naslovom Gajaš, arestant znova ustvaril lik, ki nas nikakor ne pusti ravnodušnih. Njegovo svojevrstno pričevanje, ki je prepolno smeha in solz, pa nam navsezadnje spregovori o času, ki ga živimo, in o skupnih rečeh, ki jih tudi sami doživljamo.

Kritike:
Vlado Novak je gledališkega Gajaša uprizoril z enako močjo kot filmskega. Je samosvoj, preprost, občutljiv, napadalen, skoraj shizofren in spet čisto drugačen: vase zagledan, preroški, duhovit, resen in rezonerski. Novakova izrazna sredstva so zminimalizirana do skrajnosti, a kljub temu učinkovita in prepričljiva. Skoki iz enega v drugo razpoloženje so izjemni: gladki in natančni. Novak je nekoliko "zaseben" le pri izlivih gnusa na račun zaporniških homoseksualcev ter pri karikiranju in oponašanju Tita in Kučana.
Videli smo torej novega/starega Gajaša. Brez Vlada Novaka odrske predstave ne bi bilo. Izhodišče, zakaj se je ptujsko gledališče odločilo za monodramo, je potemtakem čisto jasno: v gledališču se spominjamo filma in se pri tem krasno zabavamo na račun "malega človeka".
(Zdenko Kodrič, Pišti Gajaš s filmskega platna še na odre, Večer, 12.109.2010)


Gajaš, arestant
Režiser Marko Naberšnik
Scenograf Branko Hojnik
Skladatelj Branko Rožman
Igralec
Vlado Novak

Povezave:
Gledališče Koper, 12. 2. 2011
Danes na Dnevih komedije: Poslednji termina(l)tor
Nika Arhar, SiGledal, 14. 2. 2011
Humor na odru, smeh v dvorani
Katja Čičigoj, SiGledal, 16. 2. 2011
Tragika komične izključevalnosti
Nika Arhar, SiGledal, 21. 2. 2011
Humor je kategorija notranje svobode
SLG Celje, 26. 2. 2011
Danes na dnevih komedije: Skopuh
SNG Maribor, 5. 3. 2011
Danes na Dnevih komedije: Bebop