Mitja Lovše, 28. 6. 2019

Mitja Lovše bere sodobno slovensko dramo

Mitja Lovše, pisec, performer in režiser, je s pomočjo SiGledalovega brskalnika dramskih besedil izbral besedilo Tjaše Mislej z naslovom Panj.
:
:

Foto: Zala Jelenc

Za nekatere tekste se zgodi, da v času nastanka delujejo kot svojevrstna znanstvena fantastika, čeravno se kasneje izkaže, da so bila njihova sporočila opozorila, ki smo jih žal spregledali. Zato bom za to rubriko izpostavil distopično besedilo Tjaše Mislej Panj, ki je iz dneva v dan bolj aktualno.

V njem namreč sledimo dogajanju v naslovnem prostoru, svojevrstnemu kompleksu, kjer najdejo zavetje t. i. trajno brezposelne osebe. Vodstvo tega panja, enega od mnogih v Sloveniji, želi za sekretarja pripraviti kulturni program, in glej si ga no, eden od varovancev doma je tudi umetnik, ki mora pripraviti proslavo. Pri vsem tem fabulo uokvirjata spremljanje skrhanih odnosov med uslužbenci kompleksa ter banalnost dehumanizacije posameznika v takšnem okolju.

Slednje je eden od glavnih razlogov, čemu ta zgodba deluje. Veliko avtorjev bi se teme Panja lotilo sila senzacionalistično, vse bi bilo na ravni kričečih sloganov, toda Tjaša Mislej besedilo umesti na področje izjemno blagega realizma, ki pa zaradi svoje subtilnosti še ostreje zareže, kadar se samo nakaže kakršnakoli krutost. Eksemplaričen je npr. trenutek, ko se lika pogovarjata o tem, da prebivalcem njihove institucije ne smejo reči pacienti, temveč varovanci, četudi se kasneje izkaže, da je prva oznaka primernejša za njun odnos do slednjih.

Panj se nam postopoma izriše kot svojevrstna obsodba družbe, ki se v pehanju za dobičkom odloči umakniti tiste, ki se niso prilagodili njenemu načinu razmišljanja. Da, to ni več distopična drama, ampak postaja že prerokba, toda iz tega besedila se bomo naučili ter kaj takega preprečili, drži?

 

Povezava: Panj

Panj, Tjaša Mislej

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Andraž Polič, 24. 5. 2019
Andraž Polič bere sodobno slovensko dramo
Maša Majcen, 17. 5. 2019
Maša Majcen bere sodobno slovensko dramo
Jan Meznarič, 31. 5. 2019
Jan Meznarič bere sodobno slovensko dramo
Andraž Polončič Ruparčič, 7. 6. 2019
Andraž Polončič Ruparčič bere sodobno slovensko dramo
Iuna Ornik, 21. 6. 2019
Iuna Ornik bere sodobno slovensko dramo
Tone Peršak, 14. 6. 2019
Tone Peršak bere sodobno slovensko dramo
Ivan Loboda, 23. 8. 2019
Ivan Loboda bere sodobno slovensko dramo
Andreja Pavle Jurman, 30. 8. 2019
Andreja Pavle Jurman bere sodobno slovensko dramo
Marjetka Krapež, 6. 9. 2019
Marjetka Krapež bere sodobno slovensko dramo
Laura Repovš, 13. 9. 2019
Laura Repovš bere sodobno slovensko dramo