Alja Primožič bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Alja Primožič

Alja Primožič je študentka primerjalne književnosti in literarne teorije ter slovenistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Išče lepoto v vseh aspektih življenja, najbolj pa jo zanima umetnost, saj prav v njej vidi izčiščenje življenjske lepote. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Dušana Jovanovića Boris, Milena, Radko.


Foto: Pia Grm Urbančič

Drama Boris, Milena, Radko na izjemno duhovit način prikazuje intimne odnose in ljubezen v poznejših letih. Upokojena igralka Milena, poročena z novinarjem Radkom, se zaplete z mornarjem na dolge plovbe v pokoju Borisom in vsi trije se znajdejo v ljubezenskem trikotniku. V zrelih letih, ko sta erotika in intima skorajda neprimerni tabu temi, se Milena in Boris prepuščata divjim strastem mladih ljubimcev, Radko pa si na vsak način prizadeva obuditi spolno slo in ponovno oživeti ljubezen. Posebej duhoviti so prizori pogovorov med Mileno in njeno hčerjo Aljo, ki nikakor ne more razumeti materine avanturistične afere. Milena se kljub temu noče odločiti le za enega moškega, ampak vztraja pri ljubeznih do obeh. Zato se tudi Boris in Radko spoznata in zbližata, redno se začneta dobivati v lokalu Rebeka na pijači, ob kateri postaneta dobra prijatelja. Milena pa se niti na koncu drame ne odloči za monogamijo, temveč možu in ljubimcu predlaga komuno. Predlog se zdi moškima nesprejemljiv, zato se Milena od obeh poslovi in odide v Šarm el Šejk. Radko in Boris se po njenem odhodu odpravita na viski v Rebeko, kjer se tesno povezana dogovorita za prihodnja srečanja in si ustvarita skupne načrte za prihodnost, četudi brez Milene.

V likih bi sicer lahko prepoznali resnične osebe, saj so pisani prav za določene igralce; Milena je Milena Zupančič, Radko je Radko Polič in Boris je Boris Cavazza. Prav tako se igra na nek način nanaša na njihovo preteklost in se igra s podobnostmi resničnih dogodkov. A kljub temu ne gre za dramo, napisano po specifičnih resničnih dogodkih, saj dramatik z liki ponazori univerzalne situacije in opozori na težave in konflikte, ki jih lahko v različnih modifikacijah najdemo v večini odnosov. To stori v sveži maniri, saj s prikazom spolne afere po dolgotrajnem zakonu odpre vprašanje monogamije, zvestobe, svobode, ljubezni in svobodne ljubezni. Nepričakovan ljubezenski trikotnik, postavljen med starejše od šestdeset, ruši normalno sprejeto videnje starih staršev, ki so svojo spolnost že preživeli. Tako drama na humoren način prikaže aktualno tematiko staranja družbe in spreminjanja odnosov v sodobnem svetu, ki postajajo vedno bolj razpuščeni in odprti.

Komedijo Dušana Jovanovića Boris, Milena, Radko bi lahko na nek način razumeli kot humorno predelavo njegove intimistične drame Zid, jezero. Predvsem pa gre za dramo, ki duhovito in brez odgovora preigrava vprašanja odnosov, ljubezni in svobode.

Povezava: Dušan Jovanović: Boris, Milena, Radko


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/alja-primozic-bere-sodobno-slovensko-dramo