Tara Prodnik, 27. 10. 2017

Tara Prodnik bere sodobno slovensko dramo

Amaterska igralka v Gledališču Zarja Celje Tara Prodnik je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Nejca Jezernika. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Ptice selivke Katje Markič.
:
:

Tara Prodnik / Foto: Nastja Gajič

Sem amaterska igralka v Gledališču Zarja Celje, kjer sem začela igrati pred dobrim letom. Moje igralske izkušnje so precej skromne, sem pa že kot gimnazijka rada prebirala dramske tekste. Priznati moram, da sem v študijskih letih malce opustila branje tovrstne literature, tako da sem hvaležna Nejcu Jezerniku, da me je nominiral in me s tem spodbudil k raziskovanju in branju slovenskih dramskih tekstov.

Prebrala sem dramo Ptice selivke, avtorice Katje Markič, ki je zanjo leta 2015 prejela nagrado za mlado dramatičarko na Tednu slovenske drame. Za branje tega besedila sem se odločila, ker govori o tematikah, ki so mi, hočem nočem, blizu: medčloveški odnosi, praznina in iskanje smisla.

V zgodbi nastopajo trije antagonisti: konformist, iskalka smisla in eksperimentator, ki imajo v praznem stanovanju poslovilno »zabavo«. Debata teče o tem, kako se nenehno selimo, a kljub temu na koncu vedno pridemo na isto. Beg pred samim seboj, ki je vedno tek v krogu. O spominih, njihovi vrednosti in pomenu. O besedah, njihovi teži in moči, ki jo imajo: da ranijo, da osrečijo. O knjigah in o tem, kar je napisano med vrsticami, o tistem nenapisanem, neizrečenem, kar piše bralec sam, vsak zase. O tem, kako je »človek človeku kurba« in kako so socialni stiki zgolj posledica uresničevanja osebnih interesov. Življenje kot iskanje koristi zase, beg pred spomini in nezmožnost spremeniti se. Irena z vsako selitvijo upa na boljšo prihodnost, vedno bolj skriva svoj pravi obraz, a slej ko prej se vse dobro spremeni v trpljenje. Nezmožnost tišine, nenehen glas misli, ki so prazne. Praznina. Ujetost vase. Tonjenje v spirali.

Ptice selivke so se me dotaknile, saj se tudi sama včasih spopadam z večnim vprašanjem: »V čem je sploh smisel vsega?« Solze. Smeh. Solze. Smeh. Solze, solze, solze. Smeh. Solze, solze, solze, solze, solze … Smeh. In enkrat te ni več. In potem se spomnim: ambivalenca mora biti in morda je smisel življenja to sprejeti. Vsak hrib ima prisojno in osojno stran. In življenje je pravzaprav le drama, ki jo moramo odigrati, v liku, ki nam je bil dan. Sprejmeš ali se predaš.

Štafeto predajam Evi Kokalj, ker je izjemno talentirana mlada diplomirana režiserka, pesnica in moja draga prijateljica in vedno rada preberem njena razmišljanja. Hkrati pa upam, da bo ob branju besedil morda dobila navdih za kako novo ustvarjanje.

Povezava: Katja Markič: Ptice selivke

Katja Markič, Ptice selivke

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Kristian Koželj, 6. 10. 2017
Kristian Koželj bere sodobno slovensko dramo
Anže Okorn, 13. 10. 2017
Anže Okorn bere sodobno slovensko dramo
Bojana Žohar, 27. 10. 2017
Bojana Žohar bere sodobno slovensko dramo
Nejc Jezernik, 20. 10. 2017
Nejc Jezernik bere sodobno slovensko dramo
Tomaž Krajnc, 13. 10. 2017
Tomaž Krajnc bere sodobno slovensko dramo
Blaž Dolenc, 27. 10. 2017
Blaž Dolenc bere sodobno slovensko dramo
Neža Prah Seničar, 27. 10. 2017
Neža Prah Seničar bere sodobno slovensko dramo
Minca Lorenci, 20. 10. 2017
Minca Lorenci bere sodobno slovensko dramo
Tatjana Brenčič Okorn, 20. 10. 2017
Tatjana Brenčič Okorn bere sodobno slovensko dramo
Matej Puc, 13. 10. 2017
Matej Puc bere sodobno slovensko dramo
Tanja Kotnik, 3. 11. 2017
Tanja Kotnik bere sodobno slovensko dramo
Andrej Jus, 3. 11. 2017
Andrej Jus bere sodobno slovensko dramo
Mia Skrbinac, 3. 11. 2017
Mia Skrbinac bere sodobno slovensko dramo
Ani Rusjan, Matej Stanič, 10. 11. 2017
Ani Rusjan in Matej Stanič bereta sodobno slovensko dramo
Ana Urbanc, 10. 11. 2017
Ana Urbanc bere sodobno slovensko dramo
Danuša Škapin, 17. 11. 2017
Danuša Škapin bere sodobno slovensko dramo
Daniel Day Škufca, 10. 11. 2017
Daniel Day Škufca bere sodobno slovensko dramo
Lara Pižent, 17. 11. 2017
Lara Pižent bere sodobno slovensko dramo
Lena Hribar, 17. 11. 2017
Lena Hribar bere sodobno slovensko dramo
Evelina Pavlovskaja, 24. 11. 2017
Evelina Pavlovskaja bere sodobno slovensko dramo
Eva Kokalj, 24. 11. 2017
Eva Kokalj bere sodobno slovensko dramo